KRAJ GAMADIMA: Kreće zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha

Autor: Republika

Vesti

27.07.2020

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipe JKP „Gradska čistoća” Beograd, Sektora ekologije i unapređenja životne sredine će u utorak 28. jula, akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovoditi istovremeno iz vazduha i sa zemlje, saopšteno je iz ovog gradskog preduzeća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Komarac (Ilustracija)

Sutra  u 18 sati sa aerodroma „Lisičji Jarak” u Padinskoj skeli poleteće šest aviona JAT privredne avijacije kako bi se sprovelo dvoipočasovno suzbijanje komaraca iz vazduha na ukupno 12 hiljada hektara teriorije grada Beograda, dok će 33 ekipe „Čistoće” sprovoditi akciju suzbijanja komaraca sa zemlje. 

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić, ističe da je istovremeno sprovođenje sinhronizovanih akcija iz vazduha i sa zemlje, koje će „Čistoća” sprovoditi naredna tri dana, najefikasnija mera u suzbijanju komaraca. 

 

 

 

– U utorak, sredu i četvrtak sprovodićemo mere suzbijanja odraslih formi komaraca istovremeno iz vazduha i sa zemlje. Šest aviona će od 18 do 20:30 časova nadletati priobalje, reke i velike zelene površine u Beogradu, dok će 33 ekipe biti angažovane za sprovođenje tretmana sa zemlje.

Upotreba aviona će nam omogućiti da za kraći vremenski period tretmanom obuhvatimo izuzetno velike površine, a udruženim tretmanima iz vazduha i zemlje očekujemo da efekat bude značajno smanjen broj komaraca i smanjena mogućnost za pojavu insekata zaraženih virusom groznice Zapadnog Nila, koji bi mogli da se pojave početkom avgusta – objasnio je Popadić.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Kola za zaprašivanje

On je podsetio pčelare iz Beograda i njegove okoline, da svoje pčele u utorak, sredu i četvrtak u periodu od 18 do 20:30 časova, kada će biti angažovana avijacija nikako ne puštaju na ispašu, već da ih zatvore u košnice.

– Pčele spadaju u grupu osetljivih insekata, ali njihovu populaciju ne želimo da ugrozimo. Zato apelujem na pčelare da poštuju naša upozorenja i tokom akcija suzbijanja komaraca, pčele zatvore u košnice. Sve informacije o tome gde i kada se sprovode mere suzbijanja komaraca, svakodnevno mogu da pronađu na zvaničnom sajtu preduzeća – rekao je Popadić.

Akcija iz aviona, 28. jula, obuhvatiće  površine duž leve obale Dunava i to Krnjača, Kotež, Borča, Ovča, Glogonjski rit, Jabučki Rit, Besni Fok, Mali Zbeg, Crvenka, Padinska Skela, Dunavac i Vrbovsko. Avioni će nadletati i Ratno ostrvo i deo desne obale Dunava odnosno površine Grocka, Ritopek, Gročanska Ada, Begaljica, Zaklopača, deo Leštana i Boleč.

Istovremeno će biti sprovođene akcije suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje, pa će u 18 sati ekipe preduzeća raditi na lokacijama Popova bara 1 i 2, put za Ovču, Mali Zbeg, Ovča, Borča Pretok, Padinska skela, Borča greda, Kotež 1, 2 i 3, deo Borča Pretoka, Borča 1 i 2, Grocka 1 i 2, Vinča 1 i 2.

 

 

 

Ekipe preduzeća će biti na terenu još od 3 sata ujutro kada će sa zemlje tretirati površine Vračar, Dorćol, Gornji Kalemegdan, od Tabanovačke do Vitanovačke ulice, od Vitanovačke ulice do Kružnog puta na Voždovcu, Braće Jerković, Indire Gandi, Braće Srnić, Stepa Stepanović i Banjica.

Večernjom akcijom koja počinje u 21 čas obuhvatiće se Košutnjak, Topčider, Topčidersko groblje, Hajd park, Ada Ciganlija, Makiš, Miljakovačka šuma, Miljakovački izvori, Miljakovačke staze, Sunčani breg, Ranžirna stanica-Železnik, oko fabrike „Lola”, Lipovačka šuma, Groblje Orlovača, Rušanj, Ripanj i Vrčin.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 sati mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading