RAT ZBOG KOŠUTNJAČKE ŠUME! Vesić tvrdi da neće biti seče stabala

Autor: K. ILIĆ

Vesti

07.07.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će zbog privatizacije nekadašnjeg "Avala filma" stradati 30 hektara šume na Košutnjaku, plućima Beograda, ili su te tvrdnje zlonamerne, pa je uzbuna među građanima nastala bez razloga?

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Sve je počelo kada je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio na uvid elaborat povodom izrade plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma", koji je protumačen tako da podrazumeva seču velikog dela šume.

Građani koji žive u ovom delu grada su se odmah pobunili i pozvali sve Beograđane u, kako su je nazvali, bitku za Košutnjak. Okupilo se oko 150 ljudi koji su najavili da će šumu braniti do kraja.

Da se sprema seča, tvrdi i Maja Orlović, i sama stanovnik naselja Filmski grad, koja je na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove poslala primedbu na plan regulacije. Ona tvrdi da bi izgradnjom stambene zone na prostoru od 80 hektara bilo uništeno oko 20 hektara šume i da se na taj način krši zakon.

Za raseljene 43 stana

U Avala studios ističu da će od 86 hektara biti iskorišćeno oko 40, u okviru čega će biti oko 50.000 kvadratnih metara filmskih studija i pratećih prostora namenjenih filmskoj industriji.

- Ponosni smo na nove stanove koje ćemo da izgradimo za 43 raseljene porodice, koje gotovo tri decenije žive u privremenom smeštaju, odnosno barakama koje se nalaze u okviru ovog prostora - navode iz Avala studios.

Zastupnici Avala studios, sadašnjeg vlasnika "Avala filma" kažu za Srpski telegraf da je proteklih dana došlo do brojnih pogrešnih tumačenja, ali i širenja dezinformacija. Kako navode, oni Košutnjak neće dirnuti, dok će deo u svom vlasništvu urediti tako što će raskrčiti korov i rastinje. Ističu da kroz ulaganje od 65 miliona evra u izgradnju filmskih studija pokušavaju da revitalizuju ovu granu industrije u Srbiji i da to neće biti po cenu prirode.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Nećemo dozvoliti da se seče šuma niti bilo kakvo vredno stablo, a za samoniklo divlje rastinje i korov koji bude saniran u saradnji sa "Gradskim zelenilom" i "Srbija šumama" biće zasađeno tri puta više novih stabala. U skladu sa planom ozelenjavanja Beograda, kroz donacije, društvo Avala studios izdvojiće sredstva za nova stabla i to ne samo za ovaj deo Beograda već i šire. Zajedno sa našim sugrađanima i za njih kreiraćemo zelene površine koje će biti upotrebljive za šetnju i rekreaciju. Koncept projekta jeste da približi evropske ekološke standarde kroz izgradnju novih objekata, odnosno studija na mestu postojećih - objasnili su za Srpski telegraf.

Ovim povodom se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je izjavio da Beograd neće dozvoliti seču šume na Košutnjaku ako to bude tražio investitor.

- Niko nije lud da poseče toliko hektara šume. Šumska osnova se neće menjati ni u Košutnjaku ni u ostatku Beograda - naveo je Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading