EKSKLUZIVNO - Intervju sa Goranom Vesićem: Đilas kupio 7 respiratora za 5 godina

Autor:

Vesti

02.04.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u intervjuu za Srpski telegraf govori o merama vlasti za suzbijanje koronavirusa, a kako navodi, od Beograđana zavisi da li će biti uvedene najoštrije mere poput celodnevnog karantina jer je cilj sačuvati ljudske živote po svaku cenu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Nažalost, razgovor je morao da počne odgovorom na napade pojedinih predstavnika opozicije, koji kao da su jedva dočekali pošast koja preti Srbiji i vanredno stanje, tražeći valjda u tome šansu da se dočepaju vlasti.

Iako ste i vi i drugi molili političke protivnike da ne koriste vanredno stanje za skupljanje političkih poena, to ipak nije slučaj.

- Borba protiv epidemije je bitka za život ljudi. To je najvažnija bitka koju Srbija vodi. Kada se borimo za život tada nema strančarenja. Postoji samo jedna stranka, a to je Srbija.

Tvrde i da Srbija nije spremno dočekala epidemiju.

- Kada sve prođe, biće prilike da vodimo polemike. Da se ne ponašamo tako, pa prvi bismo rekli da je, recimo, od 2008. do 2013. godine za četiri kliničko-bolnička centra u našem gradu tadašnji gradonačelnik Đilas kupio sedam respiratora. Sedam respiratora za pet godina u četiri bolnice. A tada je grad Beograd bio osnivač ta četiri KBC, što danas nije slučaj. Znači imali su obavezu da opremaju ove bolnice. Možda nije znao da je to važno, možda nije hteo, možda kupovati respiratore nije za Đilasa bilo tako zanimljivo kao preprodaja reklamnih sekundi. Zato sada neka ćuti i neka ne proziva Vučića, koji svakog dana za sat vremena nabavi više respiratora nego što je Đilas kupio za pet godina.

Sprovešćemo sve što Vlada odluči

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zgrada vlade u Nemanjinoj 11

Da li je Beograd spreman za nove mere, pominje se 24-časovni karantin?

- Beograd će sprovesti svaku meru Vlade. Da li će mere biti ovakve kakve su sada ili će biti pooštrene, zavisi samo od nas, Beograđanki i Beograđana. Budemo li poštovali ove mere, neće biti potrebe za novim. Ako budemo odgovorni i ako čuvamo i sebe i druge, neće biti potrebe za tim. Ali, da budem jasan, svaka mera kojom može da se sačuva makar jedan život više biće sprovedena.

Stalno ste na ulici, među građanima, direktno obilazite sve, da li ste zabrinuti za sebe i svoje zdravlje?

- Oprezan sam, kao i svi odgovorni građani Beograda, nosim masku i čuvam se. Zbog sebe, ali i zbog drugih jer nemam pravo da ih ugrožavam. Moj posao je da organizujem komunalni sistem grada u svakoj situaciji, a u ovoj, vanrednoj, i pomoć građanima koji su nemoćni ili zbog mera koje se donose ne mogu da izlaze iz kuća. Kada ću to da radim ako ne sada? Ja svoj posao radim srcem i veoma mi je stalo da pobedimo. A Beograd i Srbija će pobediti.

Utisak je da je Srbija spremnije dočekala krizu od mnogih bogatijih zemalja?

- Srbija se bolje organizovala. Naše prodavnice su pune robe, za razliku od prodavnica u Njujorku, Milanu, Beču ili Londonu. Pogledajte šta se dogodilo sa zdravstvenim sistemima u Italiji, Španiji, SAD. Mi smo sproveli teške ekonomske mere i spasli Srbiju i Beograd od bankrota. Naše finansije su stabilne, imamo suficit i zato sada možemo da pomognemo. Vučić nije pravio nikakve kompromise, odmah je sproveo ono što su mu epidemiolozi savetovali. Nije razmišljao o svom rejtingu i bori se za svaki život. Uostalom, dr Predrag Kon, naš najcenjeniji epidemiolog, koji duže od tri decenije radi sa raznim srpskim vladama, javno je rekao da je najbolju saradnju od svih političara imao sa Vučićem.

Nije dr Kon bez razloga istakao da je najbolju saradnju od svih političara imao sa Vučićem

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
zdjurdjevic

02.04.2020 06:12

A koliko je kupljeno raspiratora u periodu 2012. do 2018. godine? Nijko to ne sme da kaže.

Maki

02.04.2020 06:57

Borba protiv epidemije je bitka za život ljudi. To je najvažnija bitka koju Srbija vodi. Kada se borimo za život tada nema strančarenja. Postoji samo jedna stranka, a to je Srbija.

profesor1984

02.04.2020 07:03

Vidi se koja vlast vise radila za svoj narod. Sve je obezbedila na vreme.

Ivica

02.04.2020 07:13

Ma pošten čovek,zaradio...