SVI ĆETE BITI POGOĐENI! Ljubičasti alarm upozorava na OPASNOST za Beograđane

Autor: blic.rs

Vesti

14.01.2020

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazduh u Beogradu je ovog popodneva izuzetno zagađen i veoma nezdrav, zagađenje od 229 PM 2,5 čestica je u ljubičastom, odnosno petom od maksimalnih šest stepena zagađenja.

"Nivo zdravstvenog upozorenja na vanredne uslove. Čitava populacija će verovatno biti pogođena, odnosno svi mogu da osete zdravstvene tegobe", stoji u upozorenju nadležnih.

To, međutim, nije sve.

"Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba maksimalno da ograniče boravak na otvorenom, a sve aktivnosti potrebno je preusmeriti na zatvoren prostor. Potrebno je maksimalno smanjiti ili potpuno izbegavati naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem".

Na izuzetno veliko zagađenje koje je prisutno poslednjih dana u Beogradu, ali i većem delu Srbije, mnogo je uticala i magla koja je zadržavala zagađeni vazduh pri zemlji. Prema najavama meteorologa tako vreme se očekuje i narednih dana, pa bi Beograđani trebalo da budu veoma oprezni.

Foto: printskrin/aqicn.org

Kako su više puta isticali stručnjaci, obične maske koje se mogu kupiti po beogradskim apotekama potpuno su beskorisne u borbi protiv zagađenog vazduha, dok je one specijalne, nano maske, u ovom trenutku skoro nemoguće naći po apotekama, bilo državnim ili privatnim. 

Prema poslednjim merenjima svetskog sajta Air Visual, Beograd je u 13.00 časova bio "tek" 17. po zagađenju vazduha na celoj planeti, a četvrti u Evropi iza Sarajeva (BiH), Milana (Italija) i Krakova "(Poljska).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading