Pobednik uskoro opet na Kalemegdanu i to na poseban praznik

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.01.2020

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statua Pobednika biće vraćena na postolje na Kalemegdanu za oko mesec dana, odnosno do Sretenja, izjavio je za "Novosti" zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Pobednik

- Po završetku svih radova, a svakako pre Dana državnosti odnosno Sretenja, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika, biće vraćena na postament - rekao je Vesić.

Posle 91 godine od postavljanja, u periodu od 3. septembra, kada je počela obnova, do danas, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji ovog spomenika. Završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorski poslovi na stubu i postamentu.

- U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač. Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova, budući da je skulptura bila sastavljena iz nekoliko delova povezanih pomoću 132 šrafa - rekao je za "Novosti" Vesić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, posle više od devet decenija, stanje šrafova bilo je izuzetno loše. Sada su svi zavrtnji očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki je obezbeđen varovima.

- U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, proveri i popravci preostalih manjih nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dela konstrukcije kojom će biti povezani skulptura i stub - otkrio je zamenik gradonačelnika.

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, skinut je sa postolja 10. oktobra, uz pomoć sajli i dizalice. Obnovi su prethodile detaljne višegodišnje pripreme, kada je utvrđeno da je "Pobednik" u katastrofalnom stanju.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu Spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata. Kip je skinut u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statue.

"Pobednik" je, prema rečima stručnjaka, bio toliko nestabilan da ne bi izdržao jače nevreme, jer se držao na svega devet zarđalih šrafova. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile, i to toliko da su se mogli lomiti rukom. Posledice urušavanja spomenika bile bi nesagledive, zbog čega je bila neophodna hitna i detaljna obnova.

Postojala je mogućnost da "Pobednik" ostane bez mača, jer je veza između kipa i oružja potpuno korodirala. Srećom, vešti konzervatori su učvrstili mač i otkrili da je statua u originalnom kalupu imala "zakrpu" na nosu. Ta "fleka" je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava.

I kada se u februaru vrati na Kalemegdan, zasijaće u svojoj prepoznatljivoj boji. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usled smoga, skidane su na poseban način. U smedervskom ateljeu, konzervatori su uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na -79 stepeni, skinuli crne kore.

Za obnovu jednog od simbola Beograda, Grad je izdvojio 26 miliona dinara, pišu "Novosti".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading