Vesić: Grad uspešno završio pregovore sa sindikatom zaposlenih!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

13.12.2019

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je pregovarački tim Grada Beograda koji je predvodila načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, završio pregovore sa predstavnicima Organizacije sindikata Gradske uprave Grada Beograda i postigao dogovor o zaključenju Posebnog kolektivnog ugovora kod poslodavca, kojim se predviđaju veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonima i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinicima lokalne samouprave, kao i prava koja nisu utvrđena zakonom, ukoliko zakonom nije utvrđeno drugačije.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

- Za zaposlene su proširena prava: u pogledu korišćenja prava na plaćeno odsustvo (u slučaju smrti srodnika van teritorije Republike Srbije dato je tri dana, umesto jedan kako predviđa PKU), uvedena su prava i za štićenike koji su nepravedno bili izostavljeni u definisanju članova uže porodice, predviđeni su obavezni lekarski pregledi za zaposlene, koje već tradicionalno obezbeđujemo, pri čemu smo i od strane Sindikata dobili posebne pohvale. Naime, nakon sprovedenih sistematskih pregleda, a zahvaljujući blagovremeno otkrivenoj bolesti, spaseno je nekoliko ljudskih života, što zaista nema cenu. Predviđeni su i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, posebno vodeći računa da zaposleni sa nižim primanjima dobiju veći iznos solidarne pomoći, a sve u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu, a usklađene su i odredbe u vezi načina obračuna naknade plate za vreme godišnjeg odmora. Osim toga, predviđeno je pravo na naknadu troškova za ishranu u toku rada (topli obrok) i regres za korišćenje godišnjeg odmora od 2020. godine, čiji iznos utvrđuje Vlada - rekao je Goran Vesić.

On je istakao da su Posebnim kolektivnim ugovorom po prvi put prepoznata prava za lica angažovana van radnog odnosa, a koja su značajan činilac u sistemu funkcionisanja grada. 

– Za ova lica, čuvene "ugovorce", pod određenim uslovima obezbedili smo pravo na poklon za Novu godinu – novčanu čestitku za decu do 15 godina, plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama, posebno odsutva koja se odnose na sklapanje braka i rođenje dece, čime posebno podržavamo politiku Vlade Republike Srbije koja se odnosi na podršku porodici i deci, kao i plaćeno odsustvo u situacijama koje se ne mogu predvideti, pravo na mesečnu pretplatnu kartu za dolazak i odlazak sa rada za period trajanja radnog angažovanja, pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja lica angažovanih van radnog odnosa, takođe u skladu sa kriterijumima koje smo predvideli - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je poručio da će Grad Beograd nastaviti i dalje da unapređuje saradnju sa Sindikatom, u cilju donošenja kostruktivnih rešenja kojima se poboljšavaju uslovi rada, kao i materijalni položaj zaposlenih i lica angažovanih van radnog odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading