Vesić: Beograd podiže spomenik Diani Budisavljević

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.11.2019

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će se na predstojećoj sednici Skupštine grada naći i odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević, koja je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu.

Foto: Grad Beograd
Goran Vesić

- Spomenik će se nalaziti na rekonstruisanom Savskom keju, na potezu od Beton hale prema Kapetaniji. Diana Budisavljević je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, ceo Drugi svetski rat je spašavala srpsku decu. Ova žena je zaslužila da dobije spomenik. Ona je bila austrijanka, udata za Srbina i zahvaljujući njoj mnogi su preživeli taj rat - istakao je Vesić na televiziju Hepi.

Kako je naveo, spomenik se podiže na obali Save, jer to ima simboliku, prenosi Beoinfo. - Tu će doći svaki stranac jer tu staju kruzeri, a na obalu Save su nažalost dolazila tela ubijenih Srba iz Nezavisne države Hrvatske - pojasnio je Vesić. On je najavio i da će na Savskom trgu sledeće godine biti spomenik Stefanu Nemanji, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe dodao je da će i bivši američki predsednik Vudro Vilson u istoimenom bulevaru dobiti spomenik.

- On je zadužio ovu zemlju i treba da ima spomenik, kao što je dobio i bulevar. Podići ćemo spomenik i Vasku Popi na Tašmajdanu - rekao je Vesić. Kako je kazao, na predlog predsednika Srbije spomenik će dobiti i ubijeni srpski premijer Zoran Ðinđić. - Spomenik je već završen, a radili su ga Mrđan Bajić i Biljana Srbljanović - objašnjava Vesić i dodao je da će spomenik biti podignut i despotu Stefanu Lazareviću.

On je naveo da je vreme da ulice dobiju i Miroslav Radojčić, Bogdan Tirnanić, Predrag Milojević. - Ulicu treba da dobije i Novak Novak, Radivoje Lola Ðukić jer to je naš dug prema njima. Imamo i predog da i Tijanić dobije ulicu. Mislim da treba da omogućimo da se ljudi sećaju svih onih ličnosti koji su na bilo koji način obeležili ovo vreme - naglasio je zamenik gradonačelnika grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će budžet grada Beograda za narednu godinu iznositi 1,205 milijardi evra, dok je, kako je kazao, u vreme Dragana Ðilasa bio 565 miliona evra. Vesić je naglasio i da je predviđeno da dug Beograda na kraju sledeće godine iznosi 353 miliona evra, najavljujući i da će grad uzeti dva nova kredita , jedan od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i jedan u vrednosti od 31 milion za kupovinu novih autobusa.

- U vreme Dragana Ðilasa na budžet od 565 miliona evra dug je bio 1,2 milijarde evra. Takođe prosečna plata na kraju godine u Beogradu će biti skoro šeststo evra, a bila je 465 evra 2013. godine. Prošlog meseca u glavnom gradu bilo je 7,7 odsto nezaposlenih, dok je 2013. bila čak 25 odsto. Sve su to dokazi uspeha naše politike i niko to ne može da nam to oduzme - istakao je Vesić.

Vesić je takođe podsetio da je Beograd dobio domaćinstvo Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici 2022. godine i da će se takmičenje održati u Beogradskoj areni.

Nije lako, kako je istakao, dobiti organizaciju tako značajnog takmičenja u konkurenciji drugih svetskih gradova, i dodao da srpska prestonica ima dve godine da pripremi to takmičenje na najvišem nivou. - Prvenstvo u atletici - "kraljici sportova" je najeksponiraniji medijski događaj, posle Olimpijade i Svetskog prvenstva u fudbalu. Događaj iz Beogradske arene će prenositi skoro 200 zemalja u direktnom prenosu, a podsetiću da je trka na 100 metara jedan od najgledanijih događaja na Olimpijadi, kao i na svetskim prvenstvima u atletici. To je dobra prilika za promociju Beograda, Srbije i našeg sporta - zaključio je zamenik gradonačelnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading