Sjajna nagrada za Grad Beograd: Rekonstrukcija garaže na Obilićevom vencu najbolja u Evropi

Autor:

Vesti

19.09.2019

15:13 >> 15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Garaža "Obilićev venac" u Beogradu dobila je prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže na konkursu Evropske parking asocijacije (EPA), čiji su pobednici proglašeni danas u Malagi.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Detalj tokom dodele nagrade

Reč je o konkursu za najveća dostignuća u parkiranju koji EPA objavljuje na svake dve godine u pet kategorija: novi objekti za parkiranje odnosno garaže, rekonstrukcija postojećih garaža, ulično parkiranje, inovacije u parkiranju i marketing u oblasti parkiranja. JKP „Parking servis“ se na konkurs, koji je objavljen prošle godine, prijavio sa projektom rekonstrukcija i nadogradnja garaže „Obilićev venac“, u kategoriji rekonstrukcija garaža i ušla u finale sa još dva projekta – rekonstrukcije garaža iz Belgije (Brisela i Zaventema).
Događaju su prisustvovali glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković.

Stojčić je izjavio da je ovaj objekat u konkurenciji 40 garaža iz zemalja Evropske unije jedini predstavnik van granica EU, što je dokaz „da smo se mogli uporediti sa drugima”.

- Dokazali smo i to da je nivo rekonstrukcija javnih prostora i objekata na najvišem evropskom nivou. To nam daje uverenje da smo na pravom putu i motivaciju da na isti način uradimo i preostale projekte na putu potpune rekonstrukcije Beograda – istakao je Stojčić.

 
Foto: Grad Beograd
Sertifikat Evropske parking asocijacije


Direktor „Parking servisa“ Andrija Čupković je podsetio da je Građevinski fakultet 2013. godine uradio analizu koja je pokazala da je garaža „Obilićev venac“ nestabilna, apsolutno nebezbedna i da treba da bude zatvorena.

- Danas smo veoma ponosni. Zahvaljujem Gradu Beogradu na velikoj podršci, Evropskoj parking asocijaciji i mom timu koji je predano radio na ovome - rekao je Čupković nakon proglašenja pobednika u kongresnoj dvorani u Malagi, gde se od juče održava trodnevni kongres Evropske parking asocijacije. 

Foto: Grad Beograd

Naveo je da je konkurs EPA bio prilika da se uporedimo sa projektima u Evropi i istakao da pobeda dovoljno govori na koji način je "Parking servis" radio na projektu rekonstrukcije garaže "Obilićev venac". Čupković je podsetio da je garaža "Obilićev venac" 2018. godine dobila Parksmart sertifikat za prvu zelenu garažu u Evropi.

Foto: Grad Beograd
Trofej koji je dodeljen beogradskom Parking servisu

- Više od 150 stvari smo morali da uradimo, uslova da ispunimo da bi dobili prvu sertifikovanu zelenu garažu u Evropi. Takvih garaža u Americi ima 15, u Kini jedna i u celoj Evropi samo jedna, a to je naša garaža "Obilićev venac" -dodao je Čupković.

Predsednik Evropske parking asocijacije Lorens Banerman izjavio je da su svi kandidati na konkursu bili dobri, a da je o pobednicima odlučivao nezavisni, kvalifikovani žiri koji je posetio sve garaže. Istakao je da je renoviranje garaže „Obilićev venac“ jedan vrlo inovativan evropski projekat i da su svi bili impresionirani stepenom posvećenosti koji je uložen u taj projekat.

Nakon proglašenja pobednika, nagrađeni su izašli na binu gde su dobili statue, plakete i proslavili uz konfete koje su za tu priliku ispaljene.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading