Čuvajte decu: Ambulante pune zbog enterovirusa!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

25.07.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatri u prestonici poslednjih dana i nedelja imaju više posla zbog, kako kažu, "uobičajenih letnjih problema" iskazanih u obliku - enterovirusa.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Obavezno posetite lekara već nakon prvih simptoma

Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj bila je dežurna tokom jučerašnjeg dana i ne kriju da su imali pune ruke posla.

- Imali smo oko 200 pregleda, najviše zbog enterovirusa koji su karakteristični za ove letnje mesece. Glavni simptomi su visoka temperatura, osipi, problemi sa organima za disanje i varenje - istakla je za RTS, doktorka Nevena Jovičić iz Tiršove.

Kako dodaje, mališani zbog ovih virusa mogu imati i temperaturu do 40 stepeni.

- Dolaze i sa gušoboljom, prolivom, povraćanjem - dodaje doktorka uz napomenu da je ovo ponajviše rezultat boravka na kupalištima, bilo da je reč o bazenima ili gradskim plažama.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen
Pune ruke posla u Tiršovoj

Što se osipa tiče, on može poprilično da uplaši roditelje, pošto često liči na rubeolu ili morbile, posebno ako je praćen visokom temperaturom. Zato je odlazak kod lekara - obavezan.

Glavna odbrana od enterovirusa je higijena. Kako lična, koja se ogleda u pranju ruku i tuširanju pre i posle ulaska u vodu na bazenima i plažama, tako i u dobrom pranju voća i povrća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading