GSP DOBIJA POJAČANJE: Pored standardnog voznog parka, Beograd dobija i traktor i moped!

Autor: blic.rs

Vesti

08.08.2017

10:57 >> 10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozni park GSP-a ne čine samo trolejbusi, tramvaji i autobusi, već i brojna servisna i specijalna vozila koja nemamo često prilike da vidimo. U planu za nabavku je i jedan traktor, pa čak i dva mopeda.

RepublikaFoto: Tanjug
GSP dobija pojačanje

Niskopodni, srednjepodni, "Ikarbusovi", "Mercedesovi", "Solarisovi", "Karosini" i ekološki BIK sa pogonom na gas okosnica su gradskog prevoza. Beograđane prevozi 358 solo autobusa starih u proseku oko 11 i po godina, kao i 632 zglobna prosečne starosti blizu osam godina.

Trolejbusi

Većina beogradskih trolejbusa su beloruski BKM ("Belkomunmaš") koji su u Beograd stigli pre oko sedam godina. I dalje su udobni i pouzdani, a posebna prednost im je što sa lakoćom savladavaju beogradske uzbrdice. Već se razmišlja o njihovom remontu, ali i zameni elektrobusevima. Tu je i poneka zglobna "Trolza", dok su stare solo "Trolze" otišle u zaborav. GSP ima čak 104 solo trolejbusa, prema podacima sa njihovog veb sajta, prosečne starosti 5,6 godina i 22 zglobna, stara u proseku više od 11 godina.

Elektrobusi

Poslednja reč tehnike, električni autobus sa brzim punjenjem kondenzatora trenutno je možda i najpopularnije vozilo među putnicima. Bešuman, klimatizovan i nov - omiljen je stanovnicima Belvila i svima koji imaju sreće da im baš to vozilo naiđe. Mana im je što se, ipak, ne pune toliko brzo, pa je teško da će bez unapređenja tehnologije moći da zamene trolejbuse. U voznom parku je pet elektrobusa nabavljenih prošle godine.

Tramvaji

Najdugovečnija vozila u GSP-u, ali u sadašnjoj mreži možda i najmanje pouzdana i svakako najmanje iskorišćena. Švajcarski tramvaji "Divag" i "Šindler", češki ČKD KT4 i moderni "španci" klackaju se beogradksim ulicama uz česte izmene i zastoje. U voznom parku postoji 168 tramvaja prosečne starosti 26,7 godina, kao i 39 prikolica starih u proseku oko 57 i po godina.

Teretni tramvaj

Jedan tramvaj češke prouzvodnje pretvoren je u teretno šinsko vozilo, za potrebe GSP-a. On nosi pesak i delove, a prepoznatljiv je po natpisu "Cargo" i žuto-crnoj kolor šemi.

Minibusi

Specijalizovani minibusi GSP-a ne koriste se na redovnim linijama, već za poseban prevoz osoba sa invaliditetom i dece.

Školski autobusi

Najmlađi autobusi GSP-a su specijalizovani školski autobusi, namenjeni prevozu mališana u škole, na ekskurzije i izlete. Sva sedišta imaju pojaseve, za ulaz i izlaz koriste se samo prednja vrata, a postoje i zadnja - sigurnosna. Ovog leta nabavljeno je 12 školskih autobusa.

Vatrogasni kamioni

GSP je nedavno dobio dva nova vatrogasna vozila, čime je vatrogasna služba ovog preduzeća značajno unapređena ako se uzme u obzir da su poslednje nabavke bile 1971. i 1981. godine.

Servisna vozila

Kamioni, servisni kombiji, vozila za vuču pokvarenih trolejbusa i ona za popravku kontaktne mreže takođe su sastavni deo tehničke službe GSP-a.

Traktor

U planu nabavke GSP-a za ovu godinu izdvaja se i - traktor. U "prethodnom obaveštenju" za nabavku dobara nalaze se ukupno 192 stavke, mahom delova i opreme, kamioni, elektrobusi ali i traktor.

Mopedi

Jedna od poslednjih objavljenih javnih nabavki odnosi se na električne bicikle - mopede, koji bi trebalo da pomognu dispečarskoj službi da se njihovi radnici brže probijaju kroz gužve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading