Evo kad treba da počne gradnja "Tiršove 2"!

Autor: Tanjug

Vesti

03.12.2018

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrada studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu u Beogradu "Tiršovu 2", počela je danas i trajaće narednih devet meseci.

RepublikaFoto: Tanjug
Stručni skup "Sledeći korak za izgradnju Tiršove 2"

Gradnja nove bolnice planirana je da počne na proleće 2020. godine, a da 2022. godine bude završena i primi prve pacijente.

Izradu studije izvodljivosti radiće konsultatntska firma Beksel Konsalting u partnerstvu sa austrijskom kompanijom AIMC, koje su specijalizovane za planiranje medicinskih objekata.


U Starom dvoru održan je danas prvi stručni sastanak gde su bili predstavnici konsultantske kuće, Razvojne banke Saveta Evrope, lekari Tiršove, gradobačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Kancelatrije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.
RepublikaFoto: Tanjug
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojiić (4L) i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević

Gradonačelnik Beograda, koji je bio direktor Tiršove, kaže da ovo nije prvi korak ka izgradnji nove bolnice, da je već urađena uvodna studija, a da će sledeći korak biti izrada projekta i tender za izvođača radova.


- Predviđeno je da na proleće 2020. godine počnemo izgradnju Tiršove 2 i nadam se da ćemo u roku od dve godine imati novu kliniku - do 2022. godine - rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da "Tiršova 2" nije samo nova zgrada, već novi koncept lečenja dece, a to znači da deca budu što kraće u bolnici i da im se olakša tretman.
RepublikaFoto: Tanjug

Studija izvodljivosti košta 250.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donacije Slovenačkog fonda za inkluzivni rast.

Studija izvodljivosti predviđa da se nova zgrada dečje bolnice uradi u 3D modelu, što znači da će moći da se vide sva predložena rešenja, da se testiraju i izaberu najbolja.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da Tiršova 2 konpleksan infrastruktuirni projekat koji ne može da bude završen preko noći.

Uvodna studija, kako je rekao, pokazala je da nova dečja bolnica treba da ima 30.000 metara kvadratnih, a da će za izgradnju i opremanje biti potrebno 54 miliona evra. 

RepublikaFoto: Tanjug

Projekat će biti finansiran sredstvima Razvojne banke saveta Evrope, a novac je obezbeđen kada je premijer Srbije bio aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


- Ovo nije projekat koji će da se završi preko noći. To je novi pristup u lečenju dece za koji bi nova zgrada trebala da obezbedi neophodnu infrastrukturu - pojasnio je Blagojević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading