Saznajemo: Srbija jedan od četiri stuba Putinove unije

Autor:

Vesti

25.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Nikolajevič Panarin, čovek kojeg ruski mediji nazivaju glavnim strategom Kremlja, a zapadni Putinovim Makijavelijem jer nepogrešivo prognozira (kažu i usmerava) kretanja na međunarodnoj sceni, označio je Srbiju kao jedan od četiri glavna stuba velike Evroazijske unije.

Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Te 2015, kada je Panarin ovo ispisao, sve je delovalo kao naučna fantastika s obzirom na to da je taj veliki savez bio tek u povoju (on ga je najavio i 2006, mnogo pre osnivanja), ali se na njegovo predviđanje može gledati sasvim drugim očima nakon što je u petak u Moskvi naša delegacija potpisala sa Evroazijskom unijom (EAEU) sporazum o slobodnoj trgovini i ušla na tržište od 185 miliona ljudi (Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan).

S obzirom na to da se ovaj događaj poklopio sa dopremanjem u Beograd dva moćna ruska raketna sistema (S-400 i Pancir), jasno je da se upravo dešava ono što je naš list najavio pre samo dve sedmice. Tada smo, podsetimo, najavili veliku rusku kontraofanzivu na Balkanu, gde Amerika pokušava na velika vrata da preuzme vodeću ulogu.

INDIJA, IRAN, SINGAPUR...

Panarin je predvideo da će Evroazijska unija imati četiri prestonice, ne precizirajući vremenski okvir u kom bi se taj plan tačno realizovao: Sankt Peterburg, Kijev, Almati i Beograd.

Anđelković: Realno je da se mnogo ozbiljnije integrišemo sa Evroazijskom unijom nego u nekom prethodnom periodu

- Beograd vidim kao prestonicu velike balkanske konfederacije, koja bi obuhvatala sve balkanske države, moguće i Mađarsku. Balkanski vektor i Beograd trebalo bi da budu veza s malom Azijom - poručio je Panarin, koji je pre nekoliko dana objasnio značaj sporazuma Beograda i Putinove unije:

Foto: ST/N. MANDIĆ
Beograd

- Potpisivanje sporazuma Srbije i EAEU o stvaranju zone slobodne trgovine otvara mogućnosti za trgovinske, ekonomske i investicione odnose sa svim državama EAEU, a pre svega s Rusijom. Početkom oktobra 2019, na samitu u Jerevanu, lideri EAEU odobrili su sporazum sa Singapurom i očekuje se priključenje Indije i Irana. To je smer ka pretvaranju Srbije u ključnu zemlju na Balkanu. Tu je i gasovod "Turski tok", koji prolazi 402 kilometra kroz Srbiju.

Šćekić: Evropa se posle Makronove velike greške samoisključila, bar što se nas tiče

Kako je naveo Penarin, Evroazijska unija bi se mogla predstaviti kao globalni ruski geopolitički razvojni projekat u 21. veku.

- EU je u sistemskoj krizi, a izlazak Velike Britanije jedan je od pokazatelja najteže krize na više nivoa. Obezduhovljena EU, s procesima dehristijanizacije, potiranja nacionalnog identiteta, razaranja porodice, duhovnih i moralnih vrednosti ima tužnu budućnost. Mađarska je jedina država EU koja u ustavu pominje hrišćanske vrednosti. Svoju prognozu smatram verovatnom, Beograd na čelu Balkanske konfederacije, koja može obuhvatiti i Mađarsku - podvlači Panarin.

SIMBOL VELIKE PODRŠKE

Analitičar Dragomir Anđelković u izjavi za Srpski telegraf ističe da je najveća potvrda srpsko-ruskog prijateljstva to što je nedugo nakon posete Dmitrija Medvedeva Beogradu u istom danu potpisan sporazum sa Evroazijskom unijom i S-400 se nalazi u našoj zemlji:

RepublikaFoto: Printskrin/N1

MOJ STAV

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Trgovina sa Evroazijskom unijom je na liniji našeg interesa jer su sve to prijateljske zemlje. Od EU ne krijemo dobre odnose sa Rusijom, koje ćemo produbljivati ovakvim ugovorima

- Teško je prognozirati da li je to što je rekao Panarin realno ili ne. Ono što je za nas realno to je da se mnogo ozbiljnije integrišemo sa Evroazijskom unijom nego u nekom prethodnom periodu. S-400 je jedna vrsta simbola podrške Srbiji, nek sada neko bombarduje Srbiju ili nam preti, potpuno je jasno da bi to bio sukob i s Rusijom.

Prema rečima novinara Jakše Šćekića, stručnjaka za spoljnu politiku, Evropa se posle Makronove velike greške samoisključila, bar što se nas tiče:

- Albanija i Severna Makedonija su dobile crveno svetlo, a Srbija i Crna Gora žuto svetlo i sad se stvorio vakuum i predstoji velika borba između Vašingtona i Moskve ko će da uđe u njega i da se pozicionira. Rusija je sada mnogo aktivnija, uzmite ovo učešće na vojnoj vežbi, uzmite ugovor sa Evroazijskom unijom.

Foto: Srpski telegraf

Šta donosi sporazum sa EAEU

- Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine, a već 2016. započeti su pregovori o slobodnoj trgovini sa Srbijom
- Njene članice su Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP od 1,9 triliona američkih dolara
- Prvi spoljnotrgovinski partner Srbije je Evropska unija, s kojom ostvaruje 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto
- Kada postane punopravni član EU, svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa trećim zemljama prestaju da važe, tako da sporazum sa EAEU ne bi trebalo da ugrožava evropski put Srbije
- Srbiji omogućava da svoje proizvode plasira na tržištu od preko 180 miliona ljudi
- Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija
- Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom
RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Igor Panarin

- profesor političkih nauka i vodeći analitičar Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB)
- znatno pre zvaničnog uključenja Rusije u rat u Siriji i više od godinu dana pre neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana ocenio je da je ruski strateški zadatak da pomoću ekonomskih poluga iščupaju Tursku iz agresivnog vojnog bloka NATO
- najavio da će gasovod "Turski tok" početi da radi 2020. godine
- 1998. ocenio da bi SAD u budućnosti mogle da se raspadnu na šest delova

- 2006. najavio formiranje Evroazijske unije, njegova zamisao je da EAEU ima četiri prestonice: Sankt Peterburg, Kijev, Almati i Beograd, koji bi bio prestonica velike balkanske konfederacije (obuhvatala bi sve balkanske države, moguće i Mađarsku)

Šta stoji u planu koji je otkrio Putinov strateg sa nadimkom Makijaveli? Šta o sebi i sinu priča Anđelka Bojović, majka Luke Bojovića? Kako se branio grobar sa Dedinja? Kakvu istragu traže demokrate? Šta su poznati pitali košarkaša Novicu Veličkovića? Da li Kija sprema duest sa Dačićem? Kakve veze Ivanka Tramp ima sa pevačem Eminemom? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 26. oktobar, kao i na portalu Republika.

Foto: Srpski telegraf

Izdanje Srpskog telegrafa za 26.10.2019.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading