STIŽU VRELI DANI! Pred nama period izuzetno toplog vremena!

Autor: Republika

Vesti

15.06.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle vrlo hladnog početka nedelje, sredina donosi otopljenje i temperature oko proseka, dok prema kraju nedelje i za sledeći vikend može biti ekstremno toplo, kaže Marko Čubrilo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Procene meteorologa su da je pred nama, naročito u većim gradovima, izuzetno toplo vreme i da će živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusovih.

Profesor geografije, meteorolog Marko Čubrilo, kaže da će temperature narednih dana dostizati 32 i 33 stepena, ali da ipak ne treba odmah očekivati tropsko vreme - bar do nedelje.

- Noći će postajati sve toplije, tako da za vikend u većim gradovima može biti i tropskih noći, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni. To će biti Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, a van tih gradova noći neće biti baš toliko tople. Pravi tropski talas bi mogao da nam stigne oko 25. juna, dakle sledeće sedmice - kaže Čubrilo.

Visoke temperature krajem juna smatra za sada kratkotrajnim, nakon čega sledi osveženje.

- Definitivno, od ovog četvrtka nam dolaze letnje temperature. Prelazimo na letnji režim sa temperaturama svakako. Ovih dana u Srbiji na istoku u planinskom delu biće povremenih pljuskova. Što se tiče tropskog vremena, ono ne znači da neće biti nijednog oblaka. Biće šareno, ali idemo ka sve toplijem vremenu - naglašava Čubrilo.

Prognoze koje je Čubrilo prethodnih dana objavio obistinile su se u potpunosti i, kako navodi, još 15. juna sveže, posebno noću, a zatim sve toplije. Narednih dana možemo očekivati pljuskove, ali ova pojava će biti ređa i uglavnom će se dešavati na planinama.

- Prave letnje temperature kreću od sutra, a od 20. juna i prvi jak topao talas uz maksimalne temperature od 35 stepeni. Oko 23. juna je moguće osveženje, ali je taj deo prognoze podložan izmenama - poručuje meteorolog.

Čubrilo objašnjava da bi nadolazeće temperature trebale da se kreću od 27. do 31. stepena i da će u isto vreme srednju Evropu zahvatiti ekstremno jak topao talas koji će podizati maksimume i na preko 35.

Pakleni 24. jul 2007.

Najtopliji dan u Srbiji od kada se vrše meteorološka merenja, bio je 24. jul 2007. godine, kada su skoro svuda zabeležene rekordne temperature. Tada je u Smederevskoj Palanci izmereno 44,9 stepeni, a u Beogradu 43,6. Prošle godine rekord je zabeležen 31. avgusta, kada je u Ćupriji bilo "samo" 36,9 stepeni Celzijusa.

- Kada preko srednje Evrope počne premeštati hladni front vrlo toplo strujanje bi moglo da zahvati naš region i oko 22. juna bi maksimumi po prvi put ovog leta i kod nas dostizali, ako ne i prelazili, 35 stepeni, što je već pravi tropski talas. Sumirano, posle vrlo hladnog početka nedelje, sredina donosi otopljenje i temperature oko proseka, dok prema kraju nedelje i za sledeći vikend može biti ekstremno toplo - kaže Marko Čubrilo.

Dakle, izvesno je da će svi oni koji možda već nisu krenuli na letovanje, krajem ove nedelje tražiti osveženje na gradskim plažama i bazenima. To potvrđuju i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda prema kojima se od petka očekuju temperature od preko 30 stepeni.

Najtoplija 2019. godina

Najtoplija godina za sedam decenija meteoroloških merenja u Srbiji bila je 2019, a za njom 2018, 2000. i 2007. Za Beograd postoje podaci još od 1888, ali je ta 2019. bila najtoplija u prestonici u prethodnih 130 godina.

Čak 15 od 20 najtoplijih leta u Srbiji registrovano je u 21. veku. Najtoplije leto u Beogradu, ali i celoj Srbiji, bilo je ono iz 2012. kada je srednja temperatura u prestonici iznosila čak 26,0 stepeni.

Ipak, pre dolaska tropskog talasa, nad brdsko-planinskim predelima u četvrtak posle podne doći će do lokalne destabilizacije atmosfere uz moguće grmljavinske pljuskove, posebno nad Srbijom, severom Crne Gore i istokom Bosne i Hercegovine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading