EPILOG AFERE KOJA DRMA SRBIJU: "Medigrupa" ostaje bez akreditacije! AGENCIJA POKRENULA POSTUPAK ZBOG CURENJA PODATAKA!

Autor:

Vesti

11.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije pokrenula je postupak provere Medigrupe nakon saznanja da su procurili lični i medicinski podaci velikog broja pacijenata. Epilog tog postupka trebalo bi da bude oduzimanje akreditacije ovom privatnom zdravstvenom sistemu, u čijem je sastavu 13 klinika u Beogradu i Novom Sadu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Prema informacijama koje su Srpskom telegrafu dostavljene iz agencije za akreditaciju, poslati su dopisi Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i kancelariji za zaštitu prava pacijenata. Od njih se traži potvrda da je bilo curenja podataka, nakon čega bi morala da bude doneta odluka o vanrednoj kontroli agencije u Medigrupi. Podsetimo, tužilaštvo je našem listu potvrdilo da je podneta krivična prijava i da se vodi postupak, dok je poverenik, takođe, zvanično pokrenuo postupak provere.

ZATVORENA KLINIKA

Iz Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije zatražili su izjašnjavanje i od Medigrupe, odnosno njihove Opšte bolnice i doma zdravlja "Doktor Ristić". U međuvremenu, podsetimo, jedna od klinika u sistemu Medigrupe (Ioanna specijalna bolnica) zatvorena je rešenjem Ministarstva zdravlja zbog propusta u radu.

RepublikaFoto: V. Lukić
Veliki problemi: Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe

Advokat Ječmenica: Klijenti su mi rekli da su svi iz Medigrupe mogli da pristupe njihovim podacima

 

Akreditacija zdravstvenih ustanova, inače, nije obavezna, već dobrovoljna i sprovodi se na zahtev same ustanove. Ipak, ukoliko bi Medigrupa ostala bez akreditacije, to bi bio jasan pokazatelj da su pravljeni ozbiljni propusti.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

I njihovi podaci su procurili

  • Siniša Mali, ministar finansija
  • Zagorka Dolovac, republički tužilac
  • Veselin Milić, načelnik beogradske policije
  • Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde
  • Vuk Jeremić, lider Narodne stranke
  • Željko Mitrović, vlasnik TV Pink
  • Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga"
  • Lepa Brena, pevačica
  • Sandra Afrika, pevačica
  • Zora Dobričanin Nikodinović, advokat
  • Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa
  • Milka Vojvodić, potpredsednica "Delta holdinga"
  • Draginja Đurić, predsednica IO Banke Inteza
  • Ivanka Kozić Knežević, sudija Trgovinskog suda
  • Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe
  • Marija Rabrenović, direktorka Medigrupe

- Narušena je privatnost velikog broja pacijenata i s pravom ste u svojim tekstovima to nazvali skandalom decenije. Nije čak presudno ni to što se radi o javnim ličnostima, pa i visokim državnim funkcionerima. Ničiji podaci, ni lični, a kamoli medicinski, ne smeju da dospeju u tuđe ruke. Medigrupa je od izbijanja afere pokušala sve da negira i minimizira, potom i da nađe žrtvenog jarca na kojeg bi sve svalili, međutim, jasno je da ova zdravstvena ustanova neće moći da se izvuče - kaže za Srpski telegraf sagovornik koji je od početka upućen u ceo slučaj.

SUDSKI POSTUPAK

Advokat Bojan Ječmenica, kojem se obratio veći broj oštećenih pacijenata da ih zastupa, navodi da su mu svi rekli da su njihovi lični podaci bili lako dostupni gotovo svim zaposlenima u Medigrupi.

Tužilaštvo i poverenik uporedo vode postupke protiv Medigrupe

- Bilo je to omogućeno prostim pristupom računarima koji se nalaze u njihovim klinikama - objašnjava Ječmenica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

Soroš na kraju lanca

Medigrupa, koja obuhvata mrežu od 13 klinika i ambulanti različitih specijalnosti u Beogradu i Novom Sadu, u vlasništvu je firme "Mino holdings SARL", koja je registrovana u Luksemburgu, a iza koje stoji investicioni fond MID Europa partners, koji je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša. Taj fond imao je, inače, ranijih godina niz akvizicija u Srbiji, a vlasnik Medigrupe je od 2018, što se može pronaći i na njihovom zvaničnom sajtu.

On navodi da su za prekršaje u domenu zaštite podataka o ličnosti predviđene kazne od 50.000 do 2.000.000 dinara, ali je ostavljena i mogućnost da oni čija su prava povređena zatraže sudsku zaštitu i novčanu naknadu ukoliko su pretrpeli materijalnu ili nematerijalnu štetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading