(VIDEO) DONESENE NOVE RESTRIKTIVNE MERE: Ograničen rad SVIH ugostiteljskih objekata sledeća mera MOGUĆA ZABRANA KRETANJA

Autor: Republika

Vesti

15.11.2020

12:38 >> 12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon održane hitne sednice Vlade Srbije zbog situacije sa koronavirusom, premijerka Ana Brnabić se obraća javnosti i saopštava nove epidemiološke mere...

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

Svi kafići, restorani, klubovi, ali i prodavnice i supermarketi RADIĆE SAMO DO 21.00!

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi Vlade Srbiji o suzbijanju korone koja je doneta na današnjoj sednici! Ovo su glavne nove mere uvedene na današnjem sastanku.

Ovo praktično znači da će biti ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, iako su članovi Kriznog štaba upozoravali da su to najveći rasadnici infekcije.

- Počevši od 17. novembra do 1. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana - navodi se u uredbi.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

Ova uredba stupa na snagu sutra.

- Prihvatila sam predlog da uvedemo još restriktivnije mere. Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede. Ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana. Od utorka 17. novembra počećemo s primenama i trajaće do 1. decembra.

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja.

- Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije, nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate.

- Trudili smo se da nađemo balans. Mi u ovom trenutku imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i svetu, i želim da se zahvalim našem medicinskom osoblju. Naša smrtnost od korone danas je 1,3 odsto i ispod nas je samo par zemalja, a svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i sprovodili mere na najbolji mogući način - kaže Brnabićeva.

Premijerka je istakla da mi još imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa mnogim zemljama EU. Ona kaže da se u Srbiji danas rezultati testiranja na korona virus mogu dobiti za 5 do 12 sati.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

- Srbija je u ovom delu Evrope je zemlja koja testira najviše ljudi, posle nas su Slovenija i Rumunija. Pored ovih zastrašujućih brojeva, u odnosu na situaciju u regionu i Evropi, Srbija je u zelenoj zoni.

Premijerka je rekla da trenutno nema zatvaranja škola i da trenutno u osnovnim školama ima 39 zaraženih učenika, a u srednjim 52.

- To pokazuje koliko su učenici i prosvetni radnici odgovorni.

Premijerka je opet apelovala na građane da budu disciplinovani, da poštuju mere, nose maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati distancu, da drže fizičku distancu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da se celokupne Banje Selters i Koviljača pretvaraju u kovid.

-  Potrebno je da se 15 dana pridržavamo mera. U devet sati mora da se zatvori sve. Želimo samo da spasemo ljudske živote i zdravstveni sistem, trebaće nam i u budućnosti kad prođe korona. Nadam se da građani Srbije razumeju - poručio je ministar.

Premijerka jem odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je otvorena za donošenje novih mera, ali da smatra da će danas donete mere dati rezultate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading