ZAŠTO ĆUTI DIREKTOR "KORIDORA SRBIJE"? Babić štiti bugarske varalice!

Autor:

Vesti

10.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska privatna putarska firma pravi brljotine i fušeri u Srbiji, ali joj se omogućava da i dalje u našoj zemlji ugovara milionske poslove i bogati se. Na sve to, uprkos mnogobrojnim dokazima koje je Srpski telegraf objavio prethodnih dana, direktor javnog preduzeća "Koridori Srbije" Zoran Babić uporno ćuti i ne oglašava se. A upravo sa njegovom firmom "Trejs" sklapa najunosnije poslove.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
POZDRAV Stojko Meškov iz "Trejsa" i Babić nakon potpisivanja ugovora

Na osnovu svega što smo objavili prethodnih dana Babić bi morao i sam da se oglasi i kaže, jasno i glasno, da li je on taj koji štiti bugarsku putarsku mafiju, pošto je potpuno jasno da imaju debela leđa čim mogu da rade tako kako to čine. Srpski telegraf u dva navrata je slao konkretna pitanja direktoru "Koridora", međutim, on ih je jednostavno ignorisao. Od "Trejsa Srbija" smo, podsetimo, dobili kakve-takve odgovore. Iz njihove centrale u Bugarskoj takođe muk.

TEŠKE POSLEDICE

"Trejs" u Srbiji katastrofalne propuste pravi godinama. Slično je i u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Češkoj, o čemu ćemo posebno pisati.

U našoj zemlji najfrapantniji slučaj bio je 2016. godine, kada je sa "Trejsom" raskinut ugovor (zbog kašnjenja i neadekvatnog rada - odradili samo 13 odsto ugovorenih poslova) za projekat obilaznice oko Dimitrovgrada, vredan 19,6 miliona evra. Nerad Bugara doveo je i do kašnjenja kompletnih radova na istočnom kraku Koridora 10.

RepublikaFoto: Republika

Proverava ih Svetska banka

Kako saznaje Srpski telegraf, u toku je postupak revizije svih ugovora i radova "Trejsa" u Srbiji koje je finansirala Svetska banka. Podsetimo, kada je sa bugarskom kompanijom raskidan ugovor 2016. godine, upravo je Svetska banka na tome čvrsto insistirala.

U februaru ove godine, međutim, "Trejs" se na velika vrata vraća na istu deonicu s koje je oteran i potpisuje sa direktorom "Koridora Srbije" Zoranom Babićem ugovor za sanaciju 70 kilometara puteva na području Dimitrovgrada, Bele Palanke, Pirota... Posao je vredan 20 miliona evra, slučajno ili ne, gotovo isto onoliko koliko je vredeo onaj raskinut pre četiri godine.

Zoranu Babiću smo dva puta dostavljali pitanja, ali ih je on ignorisao

OKRUGLO, PA NA...

Na pitanje kako su dobili taj ugovor, postavljeno "Trejsu", dobili smo od njih sledeći odgovor:

- Što se tiče potpisanog ugovora o rehabilitaciji deonica u blizini auto-puta E-80, u dužini od oko 70 kilometara, "Trejs" je učestvovao u javnoj nabavci putem elektronske platforme EBRD i pobedio u toj nabavci.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

"Trejs" je privatna bugarska kompanija na čijem je čelu prof. Nikolaj Mihajlov. Trenutno su njihove deonice kotirane na berzi u Sofiji, ali bugarski mediji pišu o tome da je planirano povlačenje "Trejsa" s berze zbog velikih problema s kojima se suočava nakon tragičnog udesa na deonici Svoge, kada je poginulo 18 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading