Putin patrijarhu Irineju: Rusija ceni vašu plemenitu misiju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.08.2020

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telegramu upućenom patrijarhu Irineju povodom 90. rođendana naveo da Rusija ceni njegovu plemenitu misiju usmerenu ka razvoju dijaloga između sestrinskih pravoslavnih crkava i delatnost kojom je stekao ugled ne samo u Srbiji već i svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Svojom dugogodišnjom pastirskom delatnošću, koja doprinosi promovisanju duhovnih i moralnih vrednosti, stekli ste visoki ugled u otadžbini i inostranstvu. U Rusiji se cene Vaši napori usmereni na razvoj dijaloga izmedu sestrinskih pravoslavnih crkava, Ruske i Srpske - navodi se u telegramu koji je Putin uputio patrijarhu Irineju.

Presednik Rusije je poručio u telegramu da patrijarhu od srca želi dobro zdravlje, blagostanje i nove uspehe u plemenitoj i odgovornoj misiji.


Protođakon Radomir Rakić, glavni i odgovorni urednik Informativne službe SPC, rekao je za Tanjug da su "najsvetijem Patrijarhu i ocu našem Irineju rođendan čestitali predsednik Rusije Vladimir Putin, papa Franja, vaseljenski patrijarh Vartolomej, moskovski patrijarh Kiril, mitorpoliti volokolamski Ilarion, koji je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije".

 


Čestitke je, dodaje protođakon Rakić poslao i poljski predstojatelj Sava, kao i drugi poglavari pomesnih pravoslavnih Crkava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić patrijarhu Irineju je uz dobro zdravlje poželo da još dugo bude na čelu Srpske pravoslavne crkve.

upravlja kormilom Srpske pravoslavne crkve, za dobro našeg naroda i crkve.
RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Patrijarh Irinej


Predsednik je podsetio da je svetosavska Srpska pravoslavna crkva stub opstanka Srba gde god živeli.

- A, Vi, kao njen poglavar, najbolje svedočite bogatstvo naše duše i uvek nas opominjete koliko je važno ko smo i kakvi treba da budemo. Na mnogaja ljeta, Svjatjejši vladiko! - poručio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Patrijarh Irinej je 45. srpski patrijarh, a tron srpske Crkve nasledio je 2010. godine od patrijarha Pavla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading