OTKRIVAMO: Nemačka daje milione srpskim političarima

Autor:

Vesti

07.08.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemcima se baš žuri. U nameri da što pre reše problem Kosova onako kako oni to hoće, a u želji da preduprede američku inicijativu, iz Berlina milionima zasipaju srpske stranke i nevladine organizacije koje su protiv aktuelne vlasti i predsednika Aleksandra Vučića. Cilj je, naravno, da Beograd oslabljen nastavi razgovore koji se vode s Prištinom pod okriljem EU.

RepublikaFoto: youtube.com/VideoVoyage.TV/Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Nemačka i ne krije kakvo je rešenje njoj po volji (da Priština dobije punu nezavisnost, a Beograd obećanje bržeg ulaska u EU, i to na dugačkom štapu), pa se preko formalnih i neformalnih kanala finansiraju određene struje u Beogradu.

 

- Novac, bar onaj njegov zvanični deo, usmerava se preko raznih projekata ili, bolje rečeno, navodnih projekata u raznim oblastima. Tu ima svakojakih formulacija, od razvoja demokratije do usavršavanja mladih političara i istraživanja stavova građana Srbije. Sve, uglavnom, realizuju nemačke organizacije i fondovi koji rade u Srbiji. Vrlo je verovatno, međutim, i da postoje ratni neformalni kanali kojima se pare upumpavaju i u kešu - objašnjava sagovornik našeg lista iz srpskih bezbednosnih krugova koji pomno prati ove transakcije.

SKRIVENE UPLATE

Kako kaže, jedan od razloga što se nedavno podigla tolika buka oko zahteva Uprave za sprečavanje pranja novca da razne NVO i druge organizacije polože računa o finansijskim tokovima jeste strah da ne budu otkrivene sumnjive uplate iz inostranstva. One su naprasno učestale iz Nemačke u poslednje vreme.

SDU ćuti, "Ne davimo Beograd" vređa umesto da pruži odgovore

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf poslao je "Ne davimo Beograd" i SDU pitanja koliko novca su u poslednje dve godine dobili na ime donacija, projekata ili u bilo koje druge svrhe od nemačke vlade ili organizacija iz te zemlje i kako su taj novac utrošili. Iz SDU nisu odgovorili, dok su iz "Ne davimo Beograd" primenili providnu taktiku - napad je najbolja odbrana.

- Na pitanja vaše firme nismo nikada do sada odgovarali niti ćemo to ubuduće raditi, s obzirom na to da smatramo da niste medij, već mehanizam za podršku naprednjačkom režimu kroz širenje laži, neistina i podmetačina - naveli su i dodali da se sve informacije o njihovom radu mogu naći na njihovom sajtu i javno dostupnim izveštajima APR, što nije tačno.

Na Fejsbuk stranici objavili su i pitanja naše novinarke, ne skrivajući joj ime, ispod čega su se nizali uvredljivi komentari, koje, kao administratori stranice, nisu uklonili.

Novac se u Srbiji plasira različitim fondacijima, fondovima, političkim strankama, pokretima i udruženjima.

- Na spisku su, recimo, osvedočeni protivnici aktuelne vlasti poput "Ne davimo Beograd" i Socijaldemokratska unija, partija koju je nekad vodio Žarko Korać, a na čijem čelu je sada Ivan Zlatić - otkriva naš sagovornik.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

To je, prema mišljenju bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, nastavak nemačke geopolitičke ekspanzije na Balkanu.

Jovanović: Intenzitet pritiska na Beograd rezultat je utrkivanja Nemačke sa SAD

- A Berlin Srbiju vidi kao prepreku na tom putu. Nemačka je zagovornik interesa separatista i terorista na KiM. Nudeći svoj model dve Nemačke, kao rešenje kosovskog čvora, Berlin zapravo postavlja Beogradu ultimatum i direktno ohrabruje stvaranje "velike Albanije". Uz to, rešenje KiM Merkelova vidi kao krunu svoje političke karijere. Nov je sada samo intenzitet pritiska na Beograd, koji je rezultat utrkivanja Berlina sa SAD ko će imati jači uticaj na Balkanu - ocenjuje Jovanović.

 

DOBRO POZNAT STAV

Nemačka, objašnjava on, smatra da, kao najmoćnija evropska sila, ima preče pravo od SAD i koristi sve što ima na raspolaganju da spreči američki uticaj.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Saša Adamović

Stav Berlina oduvek je bio poznat, podseća analitičar Saša Adamović i konstatuje da, uprkos tome i raznim pritiscima, Nemačka i njeni saveznici u Briselu nisu uspeli da iznude priznanje nezavisnosti KiM.

- Očito zbog toga Berlin pokazuje nervozu. Zato ne čudi, neki znaci na to već ukazuju, da Berlin za postizanje tog cilja koristiti i određenu infrastrukturu u Beogradu, pre svega, neke NVO, fondacije, pokrete koji imaju izrazito antisrpsko delovanje - priča za Srpski telegraf Adamović i dodaje:

Adamović: Berlin za postizanje svojih ciljeva koristi infrastrukturu u Beogradu

- Neke od tih organizacija bile su vidljive i tokom nedavnih nasilnih protesta, baš kad je trebalo da se održi sastanak Beograda i Prištine u Briselu posle 20 meseci, očekujem da će pritisci biti sve jači kako bi se proces što pre okončao.

Adamović se slaže i da je ubrzanje Berlina odgovor na aktivniji angažman SAD.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kata

07.08.2020 13:19

Potplaćeni izdajnici svoje domovine.