SLUGA MNOGIH GOSPODARA: Nemački mediji nagrdili Hotija

Autor: Tanjug

Vesti

05.06.2020

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova kosovska vlada Avdulaha Hotije jedva je sastavljena od više stranaka, njene konce vuku različiti akteri i teško da će dugo ostati na vlasti, ocenjuje u komentarima nemačka štampa, prenosi danas Dojče vele (DW).

RepublikaFoto: youtube.com/T7
Avdulah Hoti

- Novoizabrana Hotijeva vlada trebalo bi da ispuni brojne želje onih koji vuku konce iz pozadine. To je praktično nemoguće, jer u stvari niko ni sa kim ne sarađuje - piše Tomas Borhert "Frankfurter rundšau" i dodaje da Hotiju, iskusnom ministru finansija, skoro niko ne prognozira šanse za duži mandat.

O samom premijeru nemački list piše da je studirao u Velikoj Britaniji, da se smatra bezbojnim, ali časnim tehnokratom koji čvrsto stoji uz svoju stranku (Demokratski savez Kosova), kao i da za razliku od nekih njegovih ministara, u njegovoj biografiji nema korupcijskih skandala, niti ratne prošlosti


- Pored toga što nema većinsku Vladu, Hoti će kao sluga mnogih gospodara uskoro imati problema da se bori i sa njihovim oprečnim zahtevima. Blic-sporazum sa Srbijom koji je specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel predvideo kao municiju za Donalda Trampa tokom izborne kampanje, teško da će se postići tako brzo - piše list.

- A produžetak mandata koji želi predsednik (Hašim) Tači, kao i razmena teritorija sa Srbijom koju promoviše, naišli su na otpor čak i u Hotijevoj partiji. I Tačijev kurs sukobljavanja s EU takođe se može pokazati kao prepreka za Hotija: Brisel nikako ne želi da vođstvo kosovskog dijaloga prepusti Sjedinjenim Državama. Stoga se Hoti mudro ne oslanja samo na Trampa: Nakon američkih izbora, interes Vašingtona za Kosovo verovatno će se značajno smanjiti - zaključuje se u tekstu "Frankfurter rundšaua".
RepublikaFoto: youtube.com/Richard Nixon Foundation
Ričard Grenel


Erih Ratfelder za berlinski Tagescajtung između ostalog piše da Hoti spada u vodeće redove konzervativnog dela DSK i da će sprovoditi politiku koja je u pozadini već skicirana.

On tvrdi da Amerikanci žele razmenu teritorija između Srbije i Kosova, a da je nemačka kancelarka Angela Merkel protiv toga i da je više puta upozorila da bi to bilo otvaranje Pandorine kutije.

Mihael Martens za Frankfurter algemajne cajtung ocenjuje da je formiranje kosovske vlade bilo neobično i upitno.

Tome je, kaže, prethodila višemesečna borba između američkog predsednika Donalda Trampa i Evropske unije, odnosno najvažnijih evropskih prestonica, kao što je Berlin. Radilo se o budućem razvoju Kosova. I bar za sada, može se konstatovati da je prvu rundu te borbe za moć, Evropa izgubila, piše Martens.

- Glavni protagonista na američkoj strani bio je Ričard Grenel, do pre nekoliko dana ambasador SAD u Berlinu i Trampov verni sledbenik. Prošle godine predsednik je imenovao tog nediplomatičnog diplomatu za svog specijalnog izaslanika za ''mirovne pregovore'' između Srbije i Kosova. Neki su bili iznenađeni time što Tramp hoće da se spoljnopolitički angažuje baš na Balkanu. Na kraju krajeva, za razliku od devedesetih, taj region više nije centar sukoba globalne političke veličine - navodi Martens.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

U Beogradu, a posebno u Prištini, dodaje, postojala je, i još se čuje, pretpostavka da Tramp, nakon što nije uspeo u spoljnoj politici, želi da se pokaže kao nadareni "dilmejker" ne samo u Severnoj Koreji, već i u jugoistočnoj Evropi.

- Cilj je, dakle, bio da se postigne istorijsko pomirenje između Srbije i Kosova, i istovremeno poveidi Evropska unija, koja to nije uspela da uradi više od decenije - piše Martens.

Pored toga, kako dodaje, Tramp bi onda mogao da zatvori američku vojnu bazu Bondstil, koja postoji od 1999, i pokaže svojoj domaćoj publici da je, za razliku od svojih prethodnika, vojnike sa Kosova doveo kući. Naravno, ovo su samo nagađanja, dodaje Martens.

- Ono što se može dokazati jeste da se Grenelovo angažovanje na Balkanu razvilo u američko-evropsku borbu za moć kakvu region nikada ranije nije video. Međutim, upitno je da li će se Grenel - ako bude igrao važnu ulogu u predstojećoj Trampovoj izbornoj kampanji - uopšte još baviti sporednom binom, Kosovom. Neke evropske diplomate nadaju se da će se ''problem Grenel'' za Kosovo vremenom rešiti sam od sebe. Pored toga, većina posmatrača sumnja da Hotijeva heterogena višestranačka koalicija neće moći dugo da ostane na vlasti - zaključuje Martens.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading