Samo korona Mila spasava

Autor:

Vesti

11.03.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako u toj državi zvanično nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa, Đukanovićev režim je rešio da iskoristi ovaj svetski zdravstveni problem kako bi se obračunao sa protestima zbog uvođenja Zakona o slobodi veroispovesti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

S druge strane, SPC je najavila da se ukidanje okupljanja vernika u litijama još uvek ne razmatra.

Bez rukovanja

Đukanovićevu nameru da se sakrije iza koronavirusa i tako nastavi sa opakim planom otimanja svetinja razjasnio je premijer Crne Gore Duško Marković izjavivši da će po eventualnom registrovanju prvog slučaja biti zabranjena javna okupljanja, ne navodeći da je izričito mislio na litije, ali je svakako mislio na njih pošto je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju i da izbegavaju rukovanja i grljenja.

 

 

- Zabranićemo službena putovanja državne administracije van zemlje, osim u izuzetnim slučajevima kada to nalažu opravdani državni interesi, i uticati na promenu navika i ponašanja građana u ovoj situaciji. U stalnom smo kontaktu sa nacionalnim timom koji je formiran po tom pitanju i pokušaćemo da uradimo sve da zaštitimo našu zemlju i naše građane - rekao je Marković, podvlačeći da se iz dana u dan registruju novi slučajevi u zemljama oko Crne Gore.

Dobio otkaz zbog litija

Miro Stijepović, zaposlen u firmi "Boka-sekjuriti" iz Kotora, ostao je bez posla zbog toga što je sa porodicom prisustvovao litijama koje se redovno održavaju na Žabljaku. Iako je sa svojom suprugom i četiri maloletna sina nastanjen u mestu udaljenom nekoliko kilometara od centra, svake nedelje oni redovno posećuju litiju, zbog čega mu je poslodavac uručio otkaz zbog navodnog neispunjavanja radnih obaveza.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović takođe je posavetovao građane da izbegavaju javna okupljanja kao meru borbe protiv ovog virusa, uz mere predostrožnosti koje, kako je naveo, ne utiču na javni život. Međutim, nikšićki protojerej-stavrofor Slobodan Jokić kaže da će se današnja litija u tom crnogorskom gradu održati bez obzira na sve.

VETO na šetnju

- Za sada nema nikakve zabrane. Ako bude zabrane, mi ćemo se prema tome ophoditi i videti šta i kako. Definitivno ćemo održati litiju jer zabrane nema i mi planiramo redovne aktivnosti - rekao je Jokić, naglasivši da se otkazivanje litija još ne razmatra.

I glumci čuvaju svetinje

Nakon Novaka Đokovića, Nikole Mirotića i Nikole Jokića, podrška verujućem narodu Crne Gore stigla je i od dva srpska glumca. Viktor Savić i Nikola Pejaković Kolja pridružili su se javnim ličnostima koje sve snažnije podržavaju očuvanje svetinja. Savić je na Instagramu objavio fotografiju sa Pejakovićem, uz kratku i jasnu poruku: "Ne damo svetinje!"

Portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević ističe za Srpski telegraf da će režim sigurno pokušati da iskoristi ovu situaciju i udari veto na litije.

- I kada bi došlo do privremene obustave litija zbog eventualne opasnosti, čim bi ista prošla, one bi se nastavile u istom broju. Borba koja se trenutno vodi je borba na duže staze, koja u krajnjem mora da završi padom aktuelnog režima. Za Mila nema izlaza jer se apsolutna većina pravoslavnog stanovništva okrenula protiv njega - tvrdi Kovačević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading