Pada Kurtijeva vlada!

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

11.03.2020

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada u Prištini predvođena Aljbinom Kurtijem u ozbiljnoj je krizi i na udaru Amerike, pa bi uskoro mogla da padne i da se formira nova većina u tamošnjem parlamentu, saznaje Srpski telegraf. Da bi sprečila takav rasplet, nemačka kancelarka Angela Merkel hitno je na Kosovo poslala svog čoveka od najvećeg poverenja Jana Hekera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kurti je pred smenom jer se protivi zahtevima administracije američkog predsednika Donalda Trampa da odmah i bezuslovno ukine takse na srpsku robu. U poslednjih nekoliko dana upravo kao priprema za prekomponovanje vlasti u Prištini održana je čitava serija sastanaka (pogledajte okvir) svih onih koji bi trebalo da uđu u novu vladu, koju bi Vašington snažno podržao. Takođe, pošto se računa i na Srpsku listu, njen predstavnik Dalibor Jevtić razgovarao je sa ambasadorom SAD Filipom Kosnetom.

S druge strane, gotovo istovremeno, u posetu Prištini (prethodno bili i u Beogradu) došli su savetnik Merkelove Jan Heker i Makronov savetnik Emanuel Bone. Oni su se juče u Prištini sastali s Kurtijem da bi mu, kako su naveli, preneli neke poruke. Merkelova je, tvrde upućeni sagovornici na KiM, zapravo poslala svog čoveka da spasava Kurtija, kojeg su SAD otpisale.

- Ako Kurti ostane bez podrške u kosovskom parlamentu, to ne znači nužno vanredne izbore. Realna je opcija da njegov koalicioni partner u vladi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe oformi novu vladajuću većinu s Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. To bi bilo rešenje po volji Vašingtona uz uslov da u celu priču uđe i Srpska lista.

 

Parlament u Prištini

Partija Mandati
Samoopredeljenje (Kurti)  29
DSK (Mustafa) 28
DPK (Tači i Veselji) 24
ABK (Haradinaj) 13
Srpska lista 10
Koalicija Ljimaj-Pacoli 6
Manjine  10
Ukupno  120

* Tačijeva i Mustafina partija zajedno imaju 52 mandata, sa Srpskom listom 62, što je više od polovine. Uz Pacolija broj mandata raste na 68

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je jasan pritisak iz Bele kuće na Kurtija, koji se za kratko vreme pokazao kao nekooperativan:

- Umesto da stvara uslove za razgovor sa Beogradom, on pravi još veći razdor. Kao takav političar on delu međunarodne zajednice koju predvodi Trampova administracija nije prihvatljiv. Nekim drugim državama u EU on pak odgovara jer služi da se politikom ucena pritiska Beograd. Rasplet sukoba između Vašingtona i Berlina uskoro će se videti. Kurti uvek može lako biti smenjen ako izgubi većinu u parlamentu.

Novinar i publicista Idro Seferi smatra da Priština ne sme pogoršati odnose sa SAD:

- Kurtijeva pozicija je vrlo kompleksna. Nasledio je takse i ne želi da u domaćoj javnosti ispadne kriv kad ih ukine. Ali ako se bude odlagao taj proces, može doći do nestabilnosti među partnerima unutar vladajuće koalicije i pada vlade.

Hronologija

Šta se desilo za 72 sata

- SAD obustavile 200 miliona dolara investicija za Kosovo

- Tači održao konsultacije sa Isom Mustafom i Srpskom listom

- Dalibor Jevtić iz Srpske liste sreo se sa ambasadorom SAD Filipom Kosnetom

- Angela Merkel poslala svog savetnika u Prištinu na sastanak s Kurtijem

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading