AFERA "SAMURAJ"! Tužilaštvo skuplja dokaze protiv Bjele

Autor:

Vesti

06.03.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi podnetoj protiv glumca, režisera i producenta Dragana Bjelogrlića, a u toku je preduzimanje dokaznih radnji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bjelogrlić

Srpskom telegrafu ovo je potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što znači da bi u ovom postupku uskoro mogla da bude pokrenuta istraga, a zatim i podignuta optužnica zbog mita.

SVE AUTENTIČNO

Podsetimo, protiv Bjelogrlića je podneta krivična prijava nakon što su objavljeni mejlovi koje je slao reditelju Predragu Gagi Antonijeviću, nudeći mu mito ako izlobira da film "Jesen samuraja" dobije novac (15 miliona dinara) na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), a da onda njih dvojica podele plen. Sve to jasno se vidi iz mejlova čiju je autentičnost Antonijević potvrdio u više navrata, dok se Bjelogrlić u početku nije izjašnjavao, ne odgovarajući danima na pitanja našeg lista, da bi potom u izjavama za druge medije negirao da su to njegovi mejlovi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/Printscreen
Dokument koji sve otkriva

Ostao bez funkcije

Nakon što je izbila afera "Samuraj", Dragan Bjelogrlić je izgubio mesto šefa odbora u Grupaciji za kinematografiju Privredne komore Srbije (PKS). Preko te grupacije, inače, on je slao zahteve da se smeni sadašnje rukovodstvo Filmskog centra Srbije.

Ipak, Antonijević je odmah poručio da je spreman da sve mejlove da na veštačenje nadležnim organima kako bi bila potvrđena njihova autentičnost i da ih je dobio lično od Bjelogrlića.

U mejlovima iz 2016. koje je Srpski telegraf ekskluzivno objavio Bjelogrlić je Antonijeviću predložio da njih dvojica podele oko 40 odsto novca Filmskog centra Srbije koji bi dobio film "Jesen samuraja". U njemu Bjelogrlić, vlasnik "Kobra filma" i predsednik Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije, do tančina iznosi svoj mahinatorski plan kako bi se utalio sa rediteljem.

Bjelogrlić piše da Antonijević predloži da se daju pare, a da će on "samo prebaciti na upravni odbor". Prema informacijama do kojih smo došli istražujući ovaj slučaj, ispostavilo se da je Bjelogrlić unutar tadašnjeg saziva FCS razvio svoju mrežu upravo za sprovođenje ovakvih krajnje sumnjivih poslova.

NEMA DILEME

Kako su nam objasnili pravni stručnjaci, to što je Antonijević decidno odbio nepristojnu Bjelogrlićevu ponudu nimalo ne utiče na krivičnu odgovornost glumca. Naime, i samo nuđenje mita je krivično delo bez obzira na to da li je kasnije realizovano ili ne.

Osoba koja ponudi mito može biti kažnjena zatvorom od šest meseci do pet godina, navodi se u članu 368 Krivičnog zakona.

- Ko službenom ili drugom licu učini, ponudi ili obeća poklon ili drugu korist da ono u okviru svog službenog ovlašćenja ili u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina - navodi se u zakonu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading