SPEKTAKULARAN PODVIG HIRURGA KLINIČKOG CENTRA: Pacijentu odstranili prostatu TEŠKU POLA KILOGRAMA!

Autor: Republika

Vesti

10.06.2021

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dežurna ekipa hirurga videla je noćas ono što nikad ranije nije - prostatu od čak 450 grama!

RepublikaFoto: Tanjug/VMA
Foto: Ilustracija

Džinovsku prostatu, organ koji je po fiziološkim karakteristikama težak obično između 16 i 20 grama, hirurzi su izvadili pacijentu starom 59 godina, koji je upravo zbog uvećanja prostate bio životno ugrožen.

To je upravo direktor Klinike za urologiju UKCS potvrdio profesor dr Zoran Džamić.

- Pacijent je kod nas tokom noći stigao u životno ugrožavajućem stanju sa krvarenjem. Odmah je zbrinut. Primenjena je transvezikalna prostatketomija što zapravo znači da je pacijentu odstranjena prostata. Zahvat su izveli asistenti Bogomir Milojević i Uroš Bumbaširević. Pacijent je dobro i oporavlja se. Ovo je stvarno prilično neuobičajena operacija upravo zbog veličine koju je prostata dostigla. Za 33 godine rada nisam video toliku prostatu - kaže Džomić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Džamić

Profesor dodaje da je pacijentu pre nekoliko godina zbog benignog uvećanja prostate predložena operacija, ali je to odbio.

- Brzom i stručnom intervencijom našeg tima sve se, srećom, dobro završilo. Po dolasku na Kliniku pacijent je noćas bio u jako ozbiljnom opštem stanju, a sada se oporavlja - kaže Džamić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading