VODITE RAČUNA KOD KOGA IDETE: Srbija puna nadrilekara, varaju ljude kako stignu!

Autor: Republika

Vesti

03.06.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podatak da u Srbiji trenutno radi oko 50 nadrilekara, potvrdila je spec. radiologije dr Kristina Davidović, predsednica Udruženja interdiciplinarne estetike i antiejdžing medicine Srbije, koja se uključila u borbu protiv lažnih doktora nakon što su joj se žrtve obratile za pomoć.

RepublikaFoto: Youtube/Žena 21. Veka, ST/Petar Divac
Kristina Davidović

Informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima o nadrilekarima koji su mesecima, pa i godinama, radili nelegalno, bez licence, i nestručno, predstavljajući se lažno, kao i ispovesti njihovih žrtava, opravdano izazivaju zabrinutost građana kome da povere svoje lice i telo.


Podatak da u Srbiji trenutno radi oko 50 nadrilekara, potvrdila je spec. radiologije dr Kristina Davidović, predsednica Udruženja interdiciplinarne estetike i antiejdžing medicine Srbije, koja se uključila u borbu protiv lažnih doktora nakon što su joj se žrtve obratile za pomoć.

Mnogim pacijentima koji su poklonili poverenje prevarantima bez stručnog znanja bilo je ugroženo zdravlje, većina je posle zahvata dobila povrede koje se teško mogu sanirati, ili nikada, a finansijski momenat, iako nezanemarljiv, u ovim slučajevima pada u drugi plan.

RepublikaFoto: printskrin

Klupko je počelo da se odmotava sa slučajem "doktora" Save Kneževića koji je prvi otkriven, nakon što su žrtve izašle u javnost govoreći o posledicama intervencija koje su radile kod Save, 23-godišnjeg masera, koji je uz pomoć svoje majke, cvećarke po zanimanju, uspeo da ih uveri da je stručnjak i "akademik regenerativne, antiejdžing i estetske medicine".

RepublikaFoto: Instagram/olgicamarkanovic

Sledeća je bila "kozmetolog-edukator" Olgica Markanović, koju su žrtve prijavile zbog povreda koje su zadobile nakon njenih tretmana lica. Olgica je uz reklamu na društvenim mrežama, kao i njen "kolega" Sava, stekla reputaciju dobrog stručnjaka, a lažne titule i sertifikati su doprineli da klijenti ne posumnjaju u njeno znanje.

Žrtva Katarina Milanović, koja je nakon tretmana kod Markanovićeve dobila opekotine trećeg stepena, kaže da je bila izmanipulisana kampanjom poznatih ličnosti, jer "nije mogla da veruje da neko može da preporuči nekoga ko će da unakazi drugog", prenosi Srbija Danas.

Čak i oni koji su bili skeptični, "pali" su na sledećem koraku - slike na društvenim mrežama. Druga žrtva takođe kaže da je kod Olgice otišla zbog toga što su je na Instagramu reklamirale poznate pevačice, ali i zbog fotografija njenih radova.

 

 

- Kasnije sam saznala da je sve fotografije fotošopirala, a poznatim pevačicama davala novac da je reklamiraju. Kada je objavljivala fotografije pre i posle tretmana, ona je fotošopirala prvobitne fotografije kako bi naruživala određene delove lica. Meni je iskrivila kosu na fotografijama, drugim devojkama bi krivila nos, i sve to u cilju kako bi njene intervencije izgledale bolje- ispričala je ona.

Iako možda nećete nasesti na fotošopirane fotografije, može vas zavarati lažno predstavljanje i diplome kojima se nadrilekari razbacuju, a da to ne bi bio slučaj, preporuka je da na spisku Lekarske komore Srbiju proverite osobu kod koje planirate neku estetsku intervenciju ili tretman.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, antiejdžing medicinom mogu da se bave samo lekari i stomatolozi. Takođe, materijal sa kojim se radi i distribucija hijalurona, treba da se proveri i da se poverava samo ljudima sa licencama, u suprotnom medicinski materijal koji stiže na crno, kako je ranije rekla dr Kristina Davidović, opasan je po zdravlje pacijenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading