Naučnici otkrili: ULTRAZVUK UNIŠTAVA KORONU!

Autor: Republika

Vesti

20.03.2021

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa IMT-a otkrili da bi koronavirus mogao biti osetljiv na ultrazvučne vibracije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Struktura koronavirusa svima nam je poznata slika, sa svojim gusto nabijenim površinskim receptorima nalik trnovitoj kruni. Receptori se vežu za zdrave ćelije i pokreću invaziju virusne RNK. Iako se geometrija virusa i strategija zaraze uopšteno razume, malo se zna o njegovom fizičkom integritetu.


Novo istraživanje stručnjaka s Odeljenja za mašinstvo MIT-a sugeriše da bi koronavirusi mogli da budu osetljivi na ultrazvučne vibracije, unutar frekvencija koje se koriste u medicinskoj dijagnostičkoj slici.

Kroz računarske simulacije, tim je modelirao mehanički odgovor virusa na vibracije kroz niz ultrazvučnih frekvencija. Otkrili su da su vibracije između 25 i 100 megaherca pokrenule da se ljuska virusa i šiljci sruše i počnu da pucaju u deliću milisekunde. Ovaj se efekt video u simulacijama virusa u vazduhu i vodi.

Rezultati su preliminarni i temelje se na ograničenim podacima u vezi s fizičkim svojstvima virusa. Ipak, istraživači kažu da su njihovi nalazi prvi nagoveštaj mogućeg lečenja koronavirusa na ultrazvuku, uključujući novi virus SARS-CoV-2. Način na koji bi se tačno mogao primeniti ultrazvuk i koliko bi on bio efikasan u štetnosti virusa u složenosti ljudskog tela, jedno su od glavnih pitanja koja će naučnici morati da reše u budućnosti.

Dokazali smo da će pri ultrazvučnoj ekscitaciji ljuska i šiljci koronavirusa vibrirati, a amplituda tih vibracija će biti vrlo velika, proizvodeći sojeve koji bi mogli slomiti određene delove virusa, čineći vidljiva oštećenja na spoljnoj ljusci i moguća nevidljiva oštećenja na RNA iznutra - kaže Tomas Vierzbicki, profesor primenjene mehanike na MIT-u.

Nastavlja da se nada se da će njihov rad pokrenuti raspravu o raznim disciplinama. Rezultati istraživanja objavljeni su u “Journal of Mechanics and Physics of Solids”.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Balta

20.03.2021 15:31

Ispitati osetljivost virusa na razne frekvencije.