KAKO IZABRATI VAKCINU?! Direktorka Batuta dala detaljno objašnjenje!

Autor: Blic, Republika

Vesti

13.01.2021

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta Batut, predložila je da se proslava Srpske Nove godine provede kod kuće i bez većih okupljanja.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ

- Ne možemo reći da se situacija stabilizovala, ali je mnogo bolja nego što je bila pre 15-ak dana. Juče smo imali oko 5.500 hospitalizovanih, i zato naglašavam da su sve mere neophodne i nadalje. Vakcinacija je preporučena i treba da se sprovede što šire, jer ćemo tako steći kolektivni imunitet - kazala je doktorka Jovanović za medije.

Doktorka Jovanović se osvrnula i na vakcinaciju.

- Svi smo zajednički pomogli da predstavimo značaj vakcinacije, i neophodna je mera sa medicinskog aspekta. Veliki broj prijavljenih građana preko euprave neočekivan je.

Direktorka Batuta je prokomentarisala i da li se najmlađi mogu vakcinisati.

- Kada je reč o novoj bolesti i vakcinaciji postoje brojna pitanja, zato treba davati informacije. Zato će na sajtu instituta biti istaknuta rubrika Pitanja i odgovori. Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen. Fajzerova je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu - poručuje direktorka Instituta "Batut".

Kako kaže, sama borba protiv virusa se brzo razvijala.

- Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uverena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za "Sputnjik V", a od 16 pa naviše godina za Fajzerovu, one su trenutno dostupne na našem tržištu - poručila je doktorka.

Jovanovićeva kaže da se korona virus prenosi lako, sa osobe na osobu i da je komunikacija u zatvorenom prostoru glavni uzrok prenosa i zato apeluje na pridržavanje mera.

Kada je reč o mestima u bolnicama, doktorka Jovanović kaže da je u ovom momentu 5.554 osobe na bolničkom lečenju.

- Veoma je važno primenjivati mere. Dobili smo kovid bolnice, a niko nije mogao da predvidi da će epidemija ovoliko dugo trajati. Kada broj pacijenata u bolnicama padne, tada se svi kapaciteti premeštaju ka bolnicama koje su namenjene za to.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading