VERNICI SLAVE ZAŠTITNIKA SRPSKOG NARODA: Obavezno izgovorite OVU MOLITVU!

Autor: Republika

Vesti

17.10.2020

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju Svetog Stefana Štiljanovića i njegove žene Jelene, vlastelina i velikih srpskih dobrotvora s početka 16. veka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovaj blaženi knez Stefan Štiljanović, poreklom iz srpskog plemena Paštrovića, južno od Huma, sa crnogorskog primorja, rođen je od pravoslavnih i blagočestivih roditelja i odgajen u svakoj dobroj nauci Gospodnjoj.

Još kao mlad pokazao se kao veoma bogoljubiv i čovekoljubiv i starao se da srce svoje svagda ima upravljeno ka Gospodu. Kada je odrastao on je revnovao u delatnom ispunjavanju volje Božje, kojoj se učio iz Svetog Pisma. 

Ostalo je poznato da je od rane mladosti bio bogobojažljiv i pravedan čovek koji je prezirao nepravdu i klonio se zla. Tako, kada je krajem 15. veka ušao u sukob sa Mletačkom republikom, rešio je da napusti svoju otadžbinu i dođe u Srem. Sve svoje imanje je ostavio narodu.

 

U Sremu je postao srpski despot i na upravu je dobio mesto Morović u Sremu, gde od tada beše njegovo sedište. Narodna tradicija prikazuje despota Stefana Štiljanovića kao najuzornijeg hrišćanskog vladara i za njega vezuje mnogobrojna plemenita dela, kao i junačku borbu protiv Turaka.

Iako je vladao, nikada nije zaboravio na pravednost i svima je ukazivao poštovanje i ljubaznost zbog čega je bio omiljen među običnim svetom.

Na grobu njegovom pojavljivala se noću svetlost, prema kojoj su i pronađene njegove svete mošti, koje su dugo počivale u fruškogorskom manastiru Šišatovcu, pa su za vreme drugog svetskog rata prenete u Beograd i položene u Sabornu crkvu pored tela kneza Lazara. Njegova žena Jelena videći netljene mošti Stefanove i čudesa od istih zamonaši se i predade podvigu do smrti.

Molitva koja se izgovara na današnji dan: 

Na Zemlji si premudrošću stekao slavu, bogatstvo tvoje Gospodu predavši, i On te je među nebeske žitelje naselio. Telo tvoje, sveti, na zemlji je sačuvao netruležno, jer si u celomudrenosti i čistoti pravedno poživeo: Zato sa slobodom moli Boga da nas spase, Sveti Stefane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading