REPUBLIKIN RETROVIZOR: Srbija oplakuje dva tragično nastradala pilota, Partizan završio evropsku priču

Autor: Republika

Vesti

27.09.2020

04:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvrt na na nedelju iza nas, nažalost, ostavlja gorak ukus u ustima jer ju je obeležila stravična tragedija u kojoj su dvojica pilota Vojske Srbije izgubila živote.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Tekst potpisa

Ipak, protekle nedelje desilo se i nešto što će pozitivno uticati na razvoj srpske ekonomije...

GRENEL I DFC U BEOGRADU

Tačnije, u Ambasadi SAD u Beogradu održani sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije DFC.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Foto: Ilustracija

Pored Grenela, sastanku prisustvovali izvršni direktor DFC Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević

POGIBIJA DVA PILOTA VOJSKE SRBIJE

Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO Vojske Srbije poginuli su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

UPRKOS SVIMA I SVEMU: LUKAŠENKO STUPIO NA DUŽNOST PREDSEDNIKA

Dosadašnji beloruski lider Aleksandar Lukašenko stupio je na dužnost predsednika Belorusije.

Nekoliko stotina ljudi pozvano je na ceremoniju inauguracije. Među njima su visoki zvaničnici, poslanici Predstavničkog doma i članovi Saveta Republike, šefovi državnih organa i organizacija, lokalnih izvršnih i upravnih organa, republičkih medija, naučnici, kulturne i sportske ličnosti.

U skladu sa Ustavom Republike Belorusije, predsednik stupa na dužnost nakon polaganja zakletve.

Stavljajući desnu ruku na Ustav, Aleksandar Lukašenko položio je zakletvu na beloruskom jeziku. Zatim je potpisao akt o polaganju zakletve, nakon čega je predsedavajući Centralne izborne komisije Belorusije Lidija Jermošina uručila Lukašenku sertifikat predsednika Republike Belorusije.

U Belorusiji 9. avgusta održani predsednički izbori, nakon kojih su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

RepublikaFoto: Starsport
Foto: Ilustracija

GOTOVA EVROPSKA PRIČA PARTIZANA

Fudbaleri Partizana poraženi su u Belgiji od Šarlroe rezultatom 2:1 posle produžetaka, pa su tako završili evropsku sezonu već u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Belgijance je u vođstvo doveo Dorijan Dezole već u desetom minutu meča kada se najbolje snašao u gužvi u kaznenom prostoru "parnog valjka" posle jednog kornera. Međutim, izjednačenje crno-belima doneo je Sejduba Suma u 53. minutu meča, a tek je na poluvremenu ušao u igru. Ipak, na žalost svih navijača Partizana, ovog puta puleni Aleksandra Stanojevića nisu imali sreće u produžecima, kao u prošlom kolu u Moldaviji. Igrao se 108. minut kada je Kaveh Rezai izvanredno izveo slobodan udarac i tako postavio konačan rezultat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading