Preminuo profesor Ekonomskog fakulteta Jovan Ranković

Autor: novosti.rs

Vesti

08.09.2020

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Ekonomskog fakulteta, dugogodišnji član Predsedništa, urednik časopisa "Ekonomika" preduzeća i nosilac nagrade za životno delo iz oblasti poslovne ekonomije i menadžmenta Saveza ekonomista Srbije Jovan Ranković preminuo je u 90. godini.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Ekonomski fakultet u Beogradu

Ranković je rođen 1930. godine u Smederevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1953, a doktorirao 1964. godine.

Na Ekonomskom fakultetu izabran je za asistenta 1958. godine, za predmet Knjigovodstvo, a prekvalifikovan za asistenta na predmetu Analiza bilansa, za koji je biran u zvanje docenta 1965, u zvanje vanrednog profesora 1975, dok je zvanje redovnog profesora stekao 1980. godine.


Pored nastave na predmetu za koji je biran, predavao je Finansiranje i finansijsku analizu, koja je izvođena na redovnim studijama. Bio je angažovan i na poslediplomskim studijama na našem fakultetu.

Pored rada na Ekonomskom fakultetu u Beogradu predavao je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu i učestvovao u izvođenju nastave više poslediplomskih kurseva u Sarajevu, Titogradu, Zagrebu i Kragujevcu.

Bio je sekretar katedre za ekonomiku preduzeća, sekretar časopisa "Ekonomski anali", član više fakultetskih komisija, predsednik nadzornog odbora udruženja univerzitetskih nastavnika, član redakcije časopisa "Knjigovodstvo" i "Samoupravna interesna zajednica". Takođe je bio glavni i odgovorni urednik časopisa "Ekonomika udruženog rada", član radne grupe SIV-a za ocenu efekata predloga mera i aktivnosti za brže i potpunije ostvarivanje dugoročnog programa ekonomske stabilizacije, kao i član radne grupe SIV-a za ocenu finansijskog položaja privrede i banaka SFRJ.

Bio je autor više udžbenika, knjiga, monografija i radova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading