Darija Kisić Tepavčević oštro odbrusila kritičarima: Evo kako izgleda izbor vakcine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.08.2020

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da će se u Srbiji koristiti ona vakcina za kovid koja će ispunjavati sve bezbednosne protokole i kriterijume, ali je naglasila da u ovom momentu nije napravljena nijedna vakcina, niti je će u dogledno vreme biti u fazi da se koristi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Darija Kisić Tepavčević


Na pitanje da li će o izboru vakcine za Srbiju odlučivati Krizni štab ili političari, a uz opasku da su vakcinu do sada najavljivali samo političari, dok su stručnjaci bili oprezni, Kisić-Tepavčević je odlučno istakla da je pitanje imunizacije javno zdrastveno pitanje i isključivo javno zdravstveno.

 

 

 


- Kada, kako i u kom momentu, da li preporučeno ili obavezno će biti korišćena određena vakcina o tome postoji jasan protokol koji je baziran na štrunčnim elementima i potrebama za imunizacijom. Drugi kriterijum ne dolazi u obir", naglasila je. Kako je navela, kada je u pitanju vakcina za kovid-19, iako je velika trka određenih država da naprave što bezbedniju i efikasniju vakcinu, u ovom momentu nijedna nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se koristi u dogledno vreme. Ono što treba da bude svima jasno je da su sve vakcine koje se koriste kod nas prošle sve bezbednosne kontrole i to su vakcine koje se upotrebljavaju i u svim zemljama, a pre svega u zemljama EU - objašnjava Kisić Tepavčević.

 

 

Nijedna vakcina, kazala je, bez obzira za koju bolest, neće biti primljena ukoliklo nema sve odgovarajuće sertifikate, ne prođe sve procedure i kontrole naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, te mora da bude efikasna i visoko bezbedna. Upitana kada bismo mogli da očekujemo vakcinu koja bi ispunjavala sve te kriterijume, Kisić-Tepavčević je kazala da niko ne može tačno da odredi vreme jer nijedna vakcina do sada nije prošla sve faze ispitivanja.

 

 

 

Kaže, međutim, da i kad se proivede nabavka nije jednostavna.

- Kada procenjujemo potrebe i količine i sa raspisivanjem tendera to je procedura koja se radi godinu dana unapred Kad je u pitanju kovid sve je specifično, ali nije to nešto što se broji danima, usudila bih se da kažem i mesecima", dodala je ona.

- Svi se nadamo do kraja godine, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno iako se nade polažu u dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju istraživanja - zaključila je Kisić Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading