SRAMOTA! Bugarski akademici prisvajaju srpski jezik!

Autor:

Vesti

08.06.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski kulturno-informativni centar "Spona" iz Skoplja apelovao je na javnost u Srbiji da reaguje na pamflet kojim se srpski jezik proglašava bugarskim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U studiji "O zvaničnom jeziku u Republici Severnoj Makedoniji", koju je izdala Bugarska akademija početkom maja, zaključuje se da je bugarski jezik na prostoru od Dunava do Đevđelije i od Kopaonika do Timoka, Pčinja i Ohrida.

- To je direktna i brutalna pretenzija na srpski jezički, a time i nacionalni, istorijski i kulturni prostor - stoji u apelu "Spone".

Iako je u Srbiji apel "Spone" imao dosta odjeka, u Severnoj Makedoniji i apel, ali i pamflet bugarskih akademika, prošli su gotovo nezapaženo jer je, kako objašnjava osnivač ove organizacije Milutin Stančić, susedna država opterećena silnim problemima.

SLOBODAN REMETIĆ: IZA SVEGA NESUMNJIVO STOJI POLITIČKA POZADINA

- U makedonskom društveno-političkom miljeu prema ovakvim pitanjima postoji takozvani pragmatični odnos. Pojedini pripadnici društvene i političke elite u Severnoj Makedoniji koji su bili projugoslovenski opredeljeni danas zagovaraju bugarofilska osećanja. Da je Srbija članica EU, i njihov stav bio bi prosrpski - smatra Stančić.

Potpredsednik Akademije nauka Republike Srpske Slobodan Remetić kaže da su bugarski lingvisti napravili nebuloznu podelu između prizrenskog dijalekta i drugih dijalekata koji su nastali na osnovu njega.

- Ovde se radi o političkom projektu jer je jezička politika deo opšte politike. Dijalekti i narodni govori čuvaju etnički, jezički i nacionalni identitet svakoga naroda, pa i srpskog, i makedonskog, i bugarskog, i turskog, i engleskog. Tu je sve jasno i prozirno - objašnjava Remetić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading