TOTALNI OBRT! EVROPSKA UNIJA POPUSTILA, MIROSLAV LAJČAK PORUČIO: Kosovo rešavamo kako Tramp kaže

Autor:

Vesti

13.05.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dijalogu Beograda i Prištine Evropska unija mora ići ruku pod ruku sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug/AP

Ovo je prvi put posle dužeg vremena da čujemo stav nekog od zvaničnika Evropske unije po kosovskom pitanju koji nije suprotstavljen Vašingtonu i ide u prilog fleksibilnijem stavu predsednika SAD Donalda Trampa, a koji glasi da nema crvenih linija, da se moraju uvažiti srpski interesi, kao i da će model koji zagovara šef Bele kuće biti primenjen kao rešenje za Kosovo.

- Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu - podvukao je Lajčak.

VEĆI KATOLIK OD PAPE

Evropski izaslanik naveo je da se zalaže za pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU.

Đurić: Rešenje se može tražiti uz poštovanje međunarodnog prava

- Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora - rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na zapadnom Balkanu, on je izrazio uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope".

Kada mlađi partner nije u stanju da nešto završi, onda stariji partner stupa na scenu, a mlađi ga prati

Podsetimo da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, "EU ne može biti veći katolik od pape".

GRENELOVA TAKTIKA

Ni sedam godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma EU nije uspela da obezbedi njegovu primenu. S druge strane, Grenel je od početka mandata imao nekoliko konkretnih poteza koji pokazuju da njegova taktika daje rezultate. Ovo je dosad uradio Grenel:

insistira na ekonomskom zbližavanju dve strane (potpisani sporazumi koji saobraćajno povezuju Beograd i Prištinu)

pala je vlada Aljbina Kurtija

zahtev da se prištinske takse na srpsku robu ukinu bez ikakvih uslova

stopirane američke investicije ka Prištini

zabrana ulaska albanskim političarima u Ameriku

Rešenje se može tražiti uz poštovanje međunarodnog prava, ističe direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i stava smo da rešenje za pitanje Kosova i Metohije jedino treba tražiti u tim okvirima - naglasio je Đurić.

BOLJE NAMERE

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da je EU pokazala nesposobnost da reši pitanje Kosova i da uradi bilo šta pozitivno.

Jedini način da se nešto uradi jeste da EU ide zajedno sa SAD i Rusijom, da obe sile budu uključene

- Jedini način da se nešto uradi jeste da EU ide zajedno sa SAD i Rusijom, da obe sile budu uključene. Amerika je pokazala više razumevanja nego ranije, Rusija nam je nesumnjivo saveznik, jedino ako trojno nastupe postoji šansa da se nešto reši. Tramp ima sigurno bolje namere za Srbe nego što je to imala prethodna administracija, mislim da je podela opcija koja bi mogla da bude u igri i o kojoj bi moglo da se razgovara - navodi Anđelković.

Haradinaj: Ćutanje o promeni granica unosi nesigurnost

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se unosi nesigurnost tolerancijom država EU prema fleksibilnosti koju šef diplomatije EU Đuzep Borelj iskazuje u odnosu na ideju promena granica na Balkanu.

- Ćutanje i tolerancija prestonica EU o fleksibilnosti Borelja prema ideji o promeni granica na Balkanu prouzrokuje zbunjenost i nesigurnost. Nikada neće postojati konačni sporazum između Kosova i Srbije bez okvira njegovih principa - poručio je Haradinaj na Tviteru.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za naš list dodaje da Lajčakova izjava znači da je Amerika lider, a EU mlađi partner i da taj lider mora da bude uvažavan.

- Kada mlađi partner nije u stanju da nešto završi što je obećao, onda stariji partner stupa na scenu, a mlađi mora da ga prati. Lajčak nije rekao ništa novo, osim što je to zavio u nešto učtiviju formu, a da li će nešto biti iz tog obnovljenog dijaloga i u kom formatu će on sve da teče, ostaje da se vidi - zaključuje Jovanović.

ZAHTEVA UKIDANJE TAKSI

Iako se nemačka kancelarka Angela Merkel jasno usprotivila promeni granica, postoje jasni signali da bi neke od opcija koje bi uključivale podelu došle u obzir na insistiranje prekookeanskih partnera.

Rusija će podržati svaki stav Srbije

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je stav Rusije po pitanju Kosova "kristalno jasan i dobro poznat" i dodao da su se u delu javnosti pojavila tumačenja njegove izjave koja su "izazvala duboke nedoumice". Kako je naveo, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju.

- Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi, izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obratno - kazao je on i dodao da se Rusija zalaže za postizanje kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, takvo rešenje treba da bude odobreno od SB UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading