(FOTO) Zlotvori lupili šamar prirodi: Nezapamćeno trovanje strogo zaštićenih vrsta kod Bačke Topole!

Autor: pticesrbije.rs, Republika

Vesti

14.04.2020

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 12. aprila Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine prijavilo je trovanje divljih ptica kod Bačke Topole. Tom prilikom nađene su dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom. Ovaj slučaj otkrio je ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode "Bačkotopolske doline".

RepublikaFoto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Pronađene ptice

U ponedeljak 13. 04. službenici pomenute inspekcije, uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva "Arkus", obavili su vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode "Bačkotopolske doline". Pretraga terena otkrila je do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja.

Na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

- U okolini Bačke Topole živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu - izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva "Arkus".

Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading