Beležnici sada elektronski proveravaju nepokretnosti dužnika

Autor: Tanjug

Vesti

23.01.2020

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javni beležnici od skoro mogu da, pre overe ugovora, provere da li je za nepokretnost koja je predmet kupoprodaje doneto rešenje o izvršenju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je moguće od 17. januara, pošto je u cilju povećanja pravne sigurnosti u Srbiji, Ministarstvo pravde razvilo je u okviru aplikacije "ProNep" novi modul "Pretraga eZI", saopšteno je iz tog ministarstva.

Naime, prilikom prometovanja nepokretnosti javni beležnici sada mogu da izvrše elektronski uvid u podatke o izvršnim dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena nepokretnost koja se prometuje.

Oni proveravaju podatke iz rešenja o izvršenju donetih u postupcima izvršenja i obezbeđenja nakon 1. novembra 2018. godine.

Ti podaci se odnose na nepokretnosti uknjižene u katastar i o dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena prodaja nepokretnosti, a koju sprovodi javni izvršitelj.

U saopštenju Ministarstva pravde se podseća da je Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova propisano da javni izvršitelji preko e-šaltera dostavljaju izvršne odluke u slučajevima i na način propisan Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a koje predstavljaju podoban pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti.

Ta obaveza je u primeni od 1. novembra 2018. godine.

Planirano je da ova baza podataka u narednom periodu bude proširena i na nepokretnosti koje nisu upisane u katastar, čime će se u potpunosti sprečiti mogućnost da poverilac ne naplati svoje potraživanje na nepokretnosti koje je predmet namirenja u izvršnom postupku.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Krsta

23.01.2020 15:29

Oni su država u državi. Uskoro će postati jači od države jer će overavati sve što se plati.

Odgovori 17 0
Adam

24.01.2020 17:07

@Krsta - I mrtvi će potpisivati.