Zabrana rada nedeljom sve bliže

Autor: Mediji, Republika

Vesti

11.01.2020

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, saopšteno je iz kabineta.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir uzeti i različite alternativne modele. Eventualna odluka o ovoj zabrani mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred Ustavnim sudom, navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena „preko kolena“. Ovo, kako kažu, ne sme biti samo politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je u novembru 2019. inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno, poput apoteka i benzinskih stanica. Tu inicijativu su podržali sindikati. Rad trgovina nedeljom zabranjen je u više zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading