OMAŽ VELIKOM UMETNIKU: Održano veče posvećeno Momi Kaporu

Autor: Republika

Vesti

03.03.2020

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Svečanoj sali opštine Vračar večeras je održano veče posvećeno Momi Kaporu, promovisana je i knjiga "Najlepše priče" i otovrena izložba slika i crteža, čime je obeležena desetogodišnjica smrti slikara i pisca.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ljiljana Kapor

Knjigu je priredila supruga Mome Kapora Ljiljana koja kaže da je najbolji pokazatelj to koliko on i dalje živi među nama, jeste veliko interesovanje ljudi koji su došli na veče posvećeno njemu.

- Deset godina je od kako Momo nije sa nama, ovo interesovanje ljudi, prijatelja koji su došli tim povodom najbolje pokazuju koliko je on i dalje prisutan. Ova knjiga, ''Najlepše priče'', tim povodom je i izdata. Celo veče, knjiga, izložba fotografija i slika, onako je kako Momi slikaru i piscu i pripada - kazala je tim povodom Tanjugu Ljiljana Kapor.

Priređujući knjigu, kaže da ju je spremala godinu dana i da je krenula od izbora Milisava Savića i zbirki priča koje je birao sam Moma.

- Uzela sam i napravila neki moj izbor najlepših priča uz jednu prelepu Mominu sliku - rekla je supruga Mome Kapora.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Veliko interesovanje građana

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je Kapor bio hroničar jednog vremena i mentaliteta.

- To što i danas, sve ono što je on uradio, i dalje živi, jasan je pokazatelj koliko je on značajan i važan za naše društvo. Čitajući njegova dela, shvatio sam da je najvažnija prva i poslednja rečenica, u svemu. On nije bio samo pisac i neko ko pripada prošlosti, on je bio mnogo više od toga. I danas dok ga čitamo možemo dobro da vidimo kakav je Beograd bio i kakav će biti. Siguran sam da su svi ponosni kako se čuva sećanje na našeg velikog pisca - kazao je Vesić.

Izložba slika i crteža, biće postavljena do 24. marta u galeriji Opštine Vračar.

 

Ulica u Beogradu za velikog umetnika

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Pre pet godina doneta je odluka da jedna ulica u Beogradu ponese ime Mome Kapora, nakon toga je urađen i skver i sada je došlo vreme da se napravi i zadužbina, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Povodom obeležavanja deset godina od smrti pisca i slikara, u prepunoj Svečanoj sali Gradske opštine Vračar, Vesić je najavio da će se u realizaciju osnivanja zadužbine krenuti već 15. marta.

- Razlog zbog kojeg sam večeras ovde je taj da bih najavio zadužbinu Mome Kapora. Postoji zgrada koju koristi Gradsko zelenilo u Karađorđevom parku. Danas sam potpisao rešenje o iseljavanju Gradskog zelenila i oni su dobili drugi prostor. Mi ćemo 15, marta preuzeti taj objekat kao Grad Beograd i uraditi projekat rekonstrukcije te zgradice, gde će biti zadužbina Mome Kapora - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ne postoji bolje mesto za to, jer je Momo Kapor na Vračaru živeo i proveo veći deo života.

- Namena tog prostora, nakon rekonstrukcije je za održavanje izložba i književnih večeri. Sve ono što bi Kapor radio danas, da je sa nama. To će biti mesto gde će mladi pisci, slikari i umetnici moći da izlažu i da pokažu šta znaju - dodao je Vesić.

Kako kaže, nije u pitanju ni velika zgrada, pa samim tim ni investicija.

- Grad za to neće izdvojiti velike pare. Sve to može da se uradi, jer je Momo Kapor to zaslužio - istakao je Vesić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading