UČESTOVAO NA SKUPU PROTIV ABORTUSA: Tramp prvi predsednik SAD na "Maršu za život"

Autor: Tanjug

Svet

24.01.2020

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp je postao prvi američki predsednik u istoriji koji je prisustvovao godišnjem Maršu za život u Vašingtonu, tradicionalnom skupu protivnika prava na abortus. On je hiljadama ljudi koji su se okupili u glavnom gradu SAD poručio da nerođena deca nikade nisu imali snažnijeg zaštitnika u Beloj kući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp učestovao u skupu "Marš za život"

Tramp je hvalio svoji politiku protiv abortusa i to što je postavio mnogo konzervativnih sudija na položaje na federalnom nivou, uključujući dvojicu koja služe u Vrhovnom sudu: Breta Kavanoa i Nila Gorsača, prenosi Glas Amerike.

Demonstranti iz svih krajeva zemlje okupili su se u Vašingtonu povodom događaja koji se već 47. godinu održava u vreme kada je 1973. Vrhovni sud doneo presudu u slučaju "Ro protiv Vejda", odluku kojom je legalizovano ustavno pravo žena na abortus i legalizovana procedura širom SAD.

Mnogi srednjoškloci i studenti priključili su se skupu, preneo je Glas Amerike.

Tramp nije pominjao suđenje o svom opozivu koje je u toku u Senatu, ali je napao demokrate u vezi sa njihovom politikom prema abortusu, što je izazvalo gromoglasan plauz okupljenih.

Među najvernijim pristalicama predsednika Trampa su evangelistički hrišćani, koji se snažno protiv pravu na abortus.

 

 

Skup je povremeno delovao kao miting u predizbornoj kampanji, na kojem je Tramp napadao svoje rivale, a iz mase se čuli povici "Još četiri godine!"

Tramp je rekao da "krajnja levica, nažalost, aktivno radi na tome da izbriše naša Bogom dana prava, zatvori verske humanitarne organizacije, zabrani vernicima da se okupljaju u javnosti i utiša Amerikance koji veruju u svetinju života".

"Okomili su se na mene, jer se borim za vas. A mi se borimo za one koji nemaju svoj glas i pobedićemo", poručio je američki predsednik.

Tramp, koji je pre mnogo godina podržavao pravo na abortus, predstavio je sebe kao posvećenog protivnika abortusa na osnovu svojih verskih ubeđenja.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine on se zarekao da će postavljati sudije koji će ukinuti presudu "Ro protiv Vejda".

Abortus je i dalje jedno od pitanja koje najviše deli američku naciju. Prema poslednjoj anketi Rojtersa i Ipsosa, urađenoj prošle godine, oko 58 odsto odraslih kažu da bi abortus trebalo da bude zakonit u većini ili u svim slučajevima.

Prethodni američki predsednici nisu želei da prisustvuju Maršu za život, ali su se republikanci Ronald Regan i Džordž Buš Mlađi obraćali prisutnima preko video snimka, što je prošle godine učinio i Tramp, dok je potpredsednik SAD Majk Pens bio prisutan na skupu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading