ASTRAZENEKA TUŽI BIH!? Problem nastao zbog izjave ministarke Bisere Turković

Autor: Republika

Svet

03.03.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menadžment AstraZeneka navodno razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjava ministarke spoljnih poslova Bisere Turković da je "njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namenjena siromašnim zemljama"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bisera Turković

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je za Avaz kako, prema njegovim saznanjima, menadžment AstraZeneka razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava ministarke spoljnih poslova Bisere Turković kako je "njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namenjena siromašnim zemljama".

Biće dobro ako izbegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneka da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanku menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države - pojašnjava Badnjević.

On naglašava da Evrospka agencija za lekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

- Ta vakcina se u Indiji radi po licenci AstraZeneke, tako da verujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadi... - navodi Badnjević.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova BiH juče je, nakon što je u BiH stigla donacija vakcina iz Srbije, kritikovala vakcine AstraZeneke, tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namenjene siromašnim zemljama.

- Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD - izjavila je Turković.

Ona je dalje istakla kako se radi o "vakcini za siromašne koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZeneke".

- Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uslov bio da se ona proveri u našoj Agenciji - rekla je Turković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading