Britansko ministarstvo zdravlja: Nema dokaza da naša vakcina protiv korone nije efikasna

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.02.2021

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nema dokaza da vakcina AstraZeneke protiv kovid-19 ne sprečava smrt ili ozbiljne bolesti, a Južna Afrika je samo privremeno zaustavila upotrebu vakcine", saopšteno je danas iz britanskog Ministarstva zdravlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Južna Afrika će zaustaviti upotrebu vakcine kompanije AstraZeneka u svom programu vakcinacije nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blage do umerene infekcije izazvane dominantnom varijantom koronavirusa u zemlji.

- Nema dokaza da ova vakcina nije efikasna u sprečavanju hospitalizacije i teških bolesti i smrti, što je na kraju krajeva ono što danas pokušavamo sa ovim vakcinama - rekao je Edvard Argar iz Ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, dominantni sojevi u Britaniji nisu soj iz Južne Afrike, već prva varijanta virusa, a zatim Kent varijanta protiv koje je ova vakcina visoko efikasna.

Iako su hiljade pojedinačnih promena nastale dok virus mutira i evoluira u nove varijante, samo mala većina će verovatno biti važna ili će promeniti virus na primetan način, navodi Britanski medicinski žurnal.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su takozvane britanske, južnoafričke i brazilske varijante, koje izgledaju zaraznije od drugih, navodi agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading