Policijska brutalnost ujedinila sportiste

Autor:

Sport

01.06.2020

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti u SAD ne jenjavaju zbog brutalnog ubistva Džordža Flojda. Glas SU digli brojni američki sportisti, među kojima je i njegov veliki prijatelj Stiven Džekson, a sada se priključio i sin slavnog Lilijana Tirama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
SAD

Amerika već danima „gori” zbog smrti Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koga je u Mineapolisu ubio policajac Derek Šovin. Protesti postaju sve nasilniji, policija sve brutalnija, pa su u glavnom gradu savezne države Minesota gumenim mecima i suzavcima gađani čak i novinari.

Protestima su se priključili i sportisti. Mnoge američke zvezde danima već kritikuju vlasti, traže prava, govore o rasizmu. Najviše je smrću Flojda pogođen Stiven Džekson, koji je za 14 godina u NBA prosečno beležio 15 poena i bio šampion sa San Antonio Sparsima 2003. godine. Flojd i on su bili veliki prijatelji, a upoznali su se zbog neobičnog razloga - fizički mnogo liče, zbog čega je Džekson za njega u šali govorio da mu je blizanac. Na prvom susretu su jedan drugog upitali ko im je otac i od tada bili nerazdvojni.

- Uvek smo „visili” zajedno. Kad god bih došao u Hjuston, prvo bih njega pokupio. Kada ste profesionalni sportista, mnogi ljudi zloupotrebljavaju vaše prijateljstvo i dobrotu, ali on je bio jedan od onih koji me je podržavao od srca. Nikad me nije zvao osim kada sam mu bio baš potreban - rekao je bivši krilni košarkaš Nju Džersija, San Antonija, Atlante, Indijane, Golden Stejta, Šarlota, Milvokija i LA Klipersa.

As Bostona Seltiksa, Džejlen Braun, vozio je 15 sati od Masačusetsa do Džordžije da bi predvodio proteste u Atlanti.

- Vozio sam 15 sati do Džordžije, do moje zajednice. Ovo je mirni protest. To što sam slavna ličnost i NBA igrač me ne isključuje iz protesta. Pre svega, ja sam crni čovek i član ove zajednice. Podižemo svest o nepravdi koju gledamo. Naši glasovi moraju da se čuju. Imam 23 godine, ne znam sve odgovore, ali vidim kako se svi drugi osećaju - rekao je Braun, koji je i potpredsednik Udruženja NBA igrača.

RepublikaFoto: youtube.com/bundesliga

Mlada teniska zvezda Koko Gof je na Tviteru postavila video sa pitanjem: Jesam li ja sledeća?

- Koristim svoj glas. Hoćete li vi svoj - upitala je 16-godišnja teniserka.

Protesti zbog smrti Flojda su stigli i do Nemačke, gde je u subotu fudbaler Šalkea, 21-godišnji Amerikanac Veston Mekeni, na ruci nosio traku sa natpisom „pravda za Džordža”.

A da se protest ne ograniči samo na Amerikance pobrinuo se Markus Tiram. Sin slavnog francuskog fudbalera Lilijana Tirama je nakon gola za Borusiju Menhengladbah protiv Union Berlina kleknuo, koljenom dodirnuo zemlju i spustio glavu, što je prvi uradio upravo Kepernik.

To nije začudilo nikoga u Francuskoj, jer je antirasizam duboko ukorenjen u njegovoj porodici - dobio je ime po aktivisti sa Jamajke, Markusu Garviju, a i Tiram stariji je veoma posvećen ljudskim pravima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading