Zbog čega Sibirski Haski ima plave oči?

Autor:

Lifestyle

28.10.2020

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod pojedinih rasa pasa, boja očiju je povezana sa bojom krzna. Međutim, šta je sa drugim psima, kao što je sibirski haski, sa prodorno plavim očima? Kako to objašnjavaju naučnici?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rezultati velike studije, koja je uporedila genetske profile pasa, pokazali su da je reč o genima koji određuju plave oči. Naučnici su testirali više od 6.000 uzoraka pasa, čiju su vlasnici nabavili DNK test komplete kako bi utvrdili rase pasa i istražili potencijalni rizik od bolesti. Naučnici su zahvaljujući vlasnicima pasa imali pristup velikom broju podataka.

Otkriveno je da je genetska promena, odnsno mutacija koja se nalazi blizu gena ALX4, povezana sa bojom očiju sibirskog haskija. Prema rečima genetičara Kristofera Irizarija sa Zapadnog univerziteta za nauku i medicinu, mnoge rase imaju plavu boju očiju, ali kod ovih vrsta je reč o specifičnoj vrsti plave koje su recesivna osobina. Naime, to znači da su dve mutirane kopije gena potrebne za pojavu plavih očiju.

Mutacija ALX4 gena kod sibirskih haskija podstiče smanjenu proizvodnju pigmenta u oku. Reč je o nedostatku pigmenta koji dovodi do toga da oči postanu plave. Irizari objašnjava da ne postoji plavi pigment i da svetlost ulazi i izlazi iz oka, stavrajući na taj način plavu boju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading