Kako da se ponašate ako vaš pas izgubi jednu nogu?

Autor: b92.net, republika.rs

Lifestyle

26.10.2020

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi umeju da budu izuzetno otporni, i često životinja kojoj se zbog bolesti amputira jedna noga brzo zaboravi na svoj nedostatak i uz minimalno prilagođavanje može da ima dug i srećan život.

RepublikaFoto: Photo by Camylla Battani on Unsplash
Foto: Ilustracija

Za sve vas koji razmišljate o tome da usvojite psa koji ima tri noge, ili imate psa koji je doživeo povredu i uskoro će mu amputirati nogu, evo nekoliko saveta kako da se ponašate u tim situacijama da biste mu osigurali kvalitetan život:

Izuzetno je bitno da pas bude čipovan i redovno vakcinisan protiv zaraznih bolesti i besnila. Neka pas na ogrlici nosi pločicu sa svojim imenom i vašim brojem telefona.

Neka pas bude na povocu kad ga šetate.

Kada ga puštate, neka to bude u ograđenim prostorima i neka uvek bude pod nadzorom.

Psi s tri noge mogu se osećati ranjivije. Da biste povećali samopouzdanje svog psa, suočavajte ga polako sa novim iskustvima, i naravno, neka sve radi svojim tempom, onako kako njemu prija. Pošto su u pitanju pozitivna iskustva, ne zaboravite da ga nagradite.

Prirodno je da se osećate kao da ljubimca koji je izgubio ud treba posebno (možda čak i više od toga) da zaštitite. Međutim, da vas podsetimo - pustite psa da bude pas, navodi petmagazine.

Hranite ga zdravo. Nije preporučljivo da ovi psi imaju preveliku kilažu jer zbog nedostatka uda ona mora da se pravilno rasporedi.

Neka redovno vežba - kratke, česte šetnje i plivanje su odlični načini za održavanje fizičke kondicije. Pazite na znakove umora i zaustavite se da se vaš ljubimac odmori po potrebi.

Porazgovarajte sa veterinarom koji suplementi mogu da mu pomognu. Raspitajte se, saznajte iskustva drugih vlasnika koji imaju psa sa tri noge za ljubimca.

Obezbedite takve posude za vodu i hranu da vaš tronogi pas može da pije i jede - a da se ne savija.

Obratite pažnju na higrom lakta, nakupljanje tečnosti oko lakta, koji se može javiti kada se pas previše oslanja na jednu nogu.

Dobro pazite na jastučiće na ostalim stopalima. Neka nokti budu kratki i podrezani, a skraćujte i krzno na dnu šapa kako bi psu bilo prijatnije i kako se ne bi klizao.

Stepenice, neravno tlo i izdignute površine mogu biti teški za navigaciju, zato budite strpljivi i pružite mu pomoć ako ustreba.

Budite svesni klizavih površina u svom domu. Tronogi psi imaju slabiju ravnotežu i lako se mogu okliznuti na tvrdim površinama kao što su drvo, pločice, linoleum ili mermer. Ovo se naročito odnosi na pse koji trče ili se igraju. Da biste sprečili klizanje, rasporedite tepihe i staze. Tapisi predstavljaju i meku površinu na kojoj se pas može odmoriti.

Proverite da li u vašem dvorištu postoji neravnomerno tlo i da li ima dubokih rupa. Psi s tri noge se mogu sapleti na neravnim površinama i povrediti se.

Obezbedite vašem psu meke površine izdignute od poda ili zemlje, na kojima može da leži.

Za veće pse, razmislite o kupovini lakog ama s drškom na leđima kako biste mu pomogli da uđe u vozilo i izađe iz njega.

Ako vašem psu nedostaje prednja noga, zaštitite preostali prednji ud od napora ili povrede. Ovi psi mogu lako da skoče ili da se popnu na izdignute površine, ali imaju problema sa silaženjem. Možda je najbolje da ga držite podalje od nameštaja.

Može imati više problema sa određenim igračkama koje zahtevaju neprekidno skakanje. Ova vrsta pokreta predstavlja veliki napor za preostalu prednju nogu. Umesto njih, koristite interaktivne igračke kojima se vaš pas može igrati bez mnogo kretanja, poput punjene "kong" igračke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading