KARIBIMA PRETI KATASTROFA: Uragan Marija stigao do kategorije 4

Autor: b92.net

Svet

18.09.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uragan Marija, koji se kreće ka istočnim karipskim ostrvima, ojačao je i prešao u četvrtu kategoriju, javlja AP.

RepublikaFoto: twitter.com/SIPSE Tvcun
Sprema se katastrofa

Vetar dostiže i 195 kilometara na čas, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Uragan je na 95 kilometara od francuskog ostrva Martinik, gde je zbog toga proglašena uzbuna.

Američki centar je upozorio i na "razorne talase" koji bi mogli da budu i tri metra viši od uobičajenih. 


Marija preti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, te su i tamo izdata upozorenja stanovništvu. 

Stručnjaci upozoravaju da bi uragan mogao da zahvati i Portoriko, gde je pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama danas rade skraćeno. 

Francuske vlasti naložile su stanovnicima ostrva Martinik da ostanu u svojim domovima, pošto se uragan Marija približava ovoj francuskoj karipskoj teritoriji. 

U saopštenju se navodi da su u pripravnosti sve spasilačke i bezbednosne službe na ostrvu među kojima je 600 vatrogasaca, 400 policajaca i 500 vojnika, prenosi AP. 

Na ostrvu su zatvorene sve škole i javne ustanove. Stanovnicima se savetuje da se sklone u najsigurniju prostoriju u svom domu i da se pripreme za eventualni nestanak struje i vode. 

Uragan Marija, koji je dostigao treću kategoriju, kreće se skoro istim putem kuda je ovog meseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading