NIKAD JAČI: Putin brani Severnu Koreju i nudi rešenje

Autor: telegraf.rs

Svet

07.09.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da u severoistočnoj Aziji neće biti konflikta uz upotrebu oružja za masovno uništavanje i smatra da bi Pjongjang trebalo uključiti u zajedničke projekte regionalne saradnje.

Foto: Tanjug/AP
Severna Koreja treba da bude uključena u zajedničke projekte

- Postoji mogućnost da se postigne rešenje za problem Pjongjanga diplomatskim sredstvima. To je moguće i to mora da se učini - rekao je on na Istočno-ekonomskom forumu (EEF) u Vladivostoku.

Putin smatra i da Severna Koreja treba da bude uključena u zajedničke projekte kako bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu.

- Severna Koreja treba postepeno da se uključuje u regionalnu saradnju, Rusija ima neke konkretne predloge koji su svima poznati, a koji bi uključivali zajedničku železničku mrežu koja bi povezala Tranšibirsku i Korejsku železnicu kroz Severnu Koreju - rekao je Putin.

Takođe, kako je dodao, može se raditi i na razvoju infrastrukture za transport gasa, kao i severnokorejskih luka, prenosi TAS S.

Putin je dodao da je vojna histerija oko severnokorejske krize kontraproduktivna dodavši da Pjongjang neće okončati svoj nuklearni i raketni program zato što smatra da je on njegovo jedino sredstvo za samoodbranu.

- Nemoguće ih je uplašiti - rekao je Putin i dodao da se kao podsticaj za zamrzavanje svog programa Severnoj Koreji nudi mogućnost ukidanja sankcija. Ali bezbednosni rizici, prema staovništu Pjongjanga, prevazilaze njegovu eventualnu ekonomsku dobit.

- Mi im govorimo da nećemo nametnuti sankcije što znači da ćete živeti bolje, imati više novca i ukusniju hranu na stolu, bolju odeću, ali sledeći korak, misle oni, jeste poziv na groblje. A oni nikad neće pristati na to - rekao je Putin.

Putin je izjavio da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokazala želju da smanji tenzije sa Severnom Korejom.

Prema njegovim rečima, kao podsticaj za zamrzavanje oružanih programa Severnoj Koreji je ponuđena mogućnost za ukidanje sankcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading