Uvedite sankcije Koreji i milioni će umreti

Autor:

Svet

05.09.2017

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin usprotivio se nameri Amerike i njenih saveznika da se Severnoj Koreji uvede nova runda sankcija, upozorivši da je takva politika Zapada pogubna, da uvodi svet u opštu katastrofu, kao i da će dovesti do stradanja miliona ljudi. Šef Kremlja se povodom tog pitanja oglasio iz Kine sa međunarodnog samita BRIKS, istakavši da je postizanje rešenja sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom moguće samo diplomatijom i bez pritisaka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin reagovao na izjave Saveta bezbednosti UN

Primeri onoga što je Zapad uradio u Iraku i Libiji pokazali su vođstvu Severne Koreje da jedino nuklearno oružje može da garantuje bezbednost jednoj zemlji. Zato Pjongjang neće odustati od razvoja vojnog programa pod pritiskom sankcija ili oružja.

Podsticanje vojne histerije je besmisleno. Putin je tako reagovao na zapaljive izjave koje su poslate sa sastanka Saveta bezbednosti UN u ponedeljak. On je sazvan nakon što je Pjongjang izveo dosad najsnažniji nuklearni test, i to razarajuće hidrogenske bombe. Zato je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli istakla kako njena zemlja nije za rat, ali da ga Džong Un uporno provocira.

Ono vodi u planetarnu katastrofu i nesagledivi gubitak života. Ne postoji drugi način da rešimo problem razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje, osim dijalogom - naglasio je Putin i podsetio da su i američka invazija na Irak 2003. i intervencija NATO u Libiji 2011. pokrenute baš onda kada su lideri tih država podlegli pritiscima međunarodne zajednice i odustali od razvoja svog nuklearnog naoružanja.

- Naše strpljenje nije beskonačno, a Kim zloupotrebom raketa i nuklearnim pretnjama prosto moli da rat počne. Vašington će za nekoliko dana predložiti rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji, o kojoj će se raspravljati narednih dana - istakla je ona, ne otkrivajući detalje rezolucije o kojoj je govorila nakon što je šef Amerike Donald Tramp poručio da je spreman da saveznike SAD, pre svih Južnu Koreju i Japan, brani od Severne Koreje i nuklearnim bombama.

Sa stavom američke ambasadorke složio se južnokorejski predsednik Mun Džae In, koji je istakao da su sankcije jedino rešenje za obuzdavanje Severne Koreje. Njega nije razuverio ni razgovor sa Putinom, koji mu je rekao da do eskalacije neće doći ako se odustane od daljih pritisaka na Pjongjang. Osim Mun Džae Ina, za udar na Pjongjang založili su se i japanski premijer Šinzo Abe, čija je zemlja juče već naredila sveobuhvatnu vežbu evakuacije u slučaju rata. Tokio je, podsetimo, još u panici nakon što je Džong Un prethodne nedelje lansirao balističku raketu preko teritorije Japana, poručivši da bi ta zemlja u slučaju sukoba bila jedna od njegovih prvih meta.

Putinovo mišljenje ne dele ni evropski zvaničnici, pa je tako i nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da je potrebno što pre potpuno izolovati Severnu Koreju. Interesantan je, međutim, stav Kine, za koju svetski zvaničnici, ali i analitičari veruju da je možda jedina zemlja koja može da obuzda susedni Pjongjang, pre svega, pretnjom da će ga u potpunosti trgovinski izopštiti. Naime, iako je kineski ambasador u UN Liu Đieji pozvao Severnu Koreju da prestane da pravi pogrešne poteze, juče je ministarka spoljnih poslova Južne Koreje Kang Kjung Va izjavila da veruje da je njen kineski kolega Vang Ji otvoren za uvođenje dodatnih sankcija Pjongjangu. Zvanični Peking se, međutim, još nije oglašavao po tom pitanju iako je kineski predsednik Si Đinping juče na samitu BRIKS bio sa Putinom.

Inače, svet su juče zabrinule i informacije koje je prenela Južna Koreja, a po kojima je Džong Un naredio premeštanje interkontinentalne balističke rakete prema zapadnoj obali. To bi značilo ili da se priprema novi test ili da je na pomolu napad. Takođe, severnokorejski ambasador u UN u Ženevi Han Tae Song najavio je da je sve ono što se dešava u njegovoj zemlji poklon koji ona ima za Ameriku, kao i da će takvih darova biti još puno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading