Izabrano 100 najuticajnijih Rusa, šta mislite na kom je mestu Putin?!

Autor: telegraf.rs

Svet

03.09.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U čast stogodišnjice magazina Forbs, urednici su sastavili listu 100 najuticajnijih Rusa koji su živeli u poslednjih 100 godina. Prvo su sastavili listu 150 Rusa koji su, po njihovom mišljenju, imali najveći uticaj na biznis, politiku, kulturu, nauku i društvo, a onda su zamolili čitaoce da glasaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
"Tek" na trećem mestu: Vladimir Putin

Neki izbori su očekivani, ali nekoliko izabranih predstavlja iznenađenje, piše themoscowtimes.com.

Najuticajniji Rus u prethodnih 100 godina je prvi čovek u svemiru, Jurij Gagarin. On je od čitalaca magazina Forbs dobio 52,2 odsto glasova.

Ručao je sa britanskom kraljicom, bio je specijalan gost Fidela Kastra na proslavi godišnjice Kubanske revolucije, poljubila ga je Đina Lolobriđida, letovao je s partijskom vrhuškom na Krimu. Dobio je više od milion pisama sa čestitkama i izrazima divljenja, više od najvećih tadašnjih filmskih zvezda. Jedno vreme je bio ambasador dobre volje.

Let u svemir

Jurij Gagarin je krenuo u svemir na Vostoku 1 iz pustinjskih stepa Kazahstana, u zoru 12. aprila 1961. godine, sa mesta na kome se danas nalazi Bajkonur, najveći svetski kosmodrom.

Nije bilo odbrojavanja, nije bilo direktnog TV prenosa niti najave u štampi. Kada je sve bilo na svom mestu, Sergej Koroljev, suvereni lider sovjetskog kosmičkog programa i glavni konstruktor, pritisnuo je crveno dugme i raketa se odlepila od zemlje. 

- Pojehalji!", rekao je Gagarin koji će nekoliko minuta kasnije postati prvi čovek u kosmosu: "Vidim Zemlju... Vidim oblake... Vidim sve... I prelepo je!

Na drugom mestu, sa 44,6 odsto glasova je diktator Josif Visarionovič Staljin.

Čelični čovek

Staljinovo ime bilo je Josif Visarionovič Džugašvili (iako je još nekoliko imena dokumentovano). Ime Staljin počeo je da koristi 1910. godine. U prevodu "čelični čovek". Neki istoričari tvrde da je sin stolara počeo da koristi to ime kako bi se udaljio od svojih gruzijskih korena. Iako je na Zapadu poznat kao tiranin, Staljin je dva puta bio nominovan za Nobelovu nagradu (1945. i 1948.), jer je doprineo da se završi Drugi svetski rat.

Iako nije dobio priznanje, međunarodno je priznat.

Tek na trećem mestu, ali sa malom razlikom u broju glasova, je aktuelni predsednik Rusije, Vladimir Putin.

Za predsednika Rusije izabran je 26. marta 2000. godine, u prvom krugu predsedničkih izbora. Od 31. decembra 1999. do 7. maja 2000. godine, po dekretu predsednika u ostavci Borisa Jeljcina, vršio je dužnosti predsednika Rusije. Za drugi mandat je izabran 2004. godine koji je trajao do 7. maja 2008. kada je ga je na toj funkciji nasledio Dmitrij Medvedev. Putin je izabran za drugi mandat na mestu premijera, 8. maja 2008. godine.

Na predsedničkim izborima održanim 4. marta 2012. pobedio je u prvom krugu, osvojivši 63,7 odsto glasova.

Godine 2007. proglašen je za "ličnost godine" u izboru američkog časopisa "Tajm".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading