AMERIKANCI U PANICI: Šalju 7 aviona na Baltik pred ruske vežbe

Autor: Tanjug

Svet

30.08.2017

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su poslale pojačanje u borbenim avionima da patroliraju nebom nad NATO članicama - Litvanijom, Letonijom i Estonijom - tokom velikih ruskih vojnih vežbi koje će se narednog meseca održati u regionu Baltika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pored sedam aviona F-15, Amerikanci u region Baltika šalju i 600 vojnika

Sedam američkih borbenih aviona F-15C sletelo je ove nedelje u vazduhoplovnu bazu Šjauljaj, u Litvaniji, kako bi patrolirali nebom iznad baltičkih zemalja, što je za tri više nego što je obično korišćeno otkako je patrolna misija NATO pojačana nakon krimske krize u 2014. godini, prenosi agencija Rojters.

- Pojačavamo misiju patroliranja iz vazduha tokom perioda održavanja vojne vežbe "Zapad". Drago nam je što takođe ovde imamo dodatne kopnene trupe - izjavio je zamenik litvanskog ministra odbrane Vitautas Umbrasas novinarima u Šjauljaju, misleći na dodatnih 600 američkih vojnika koji će biti raspoređeni u baltičkim zemljama tokom rusko-beloruske vojne vežbe.

Vodeći komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Volters je rekao da je broj borbenih aviona povećan zbog "povoljnih prilika za obuku" u Litvaniji, bez ikakvog pomena Rusije tokom konferencije za novinare u Šjauljaju.

Vojna vežba "Zapad", koja će se od 14. do 20. septembra održati u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, izazvala je nezadovoljstvo u regionu, iako je Moskva saopštila da će se vojne snage uvežbavati isključivo za defanzivni scenario i da neće biti priprema za invaziju.

Zvančna Moskva je saopštila da će skoro 13.000 ruskih i beloruskih vojnika učestvovati u vežbi "Zapad", kao i 70 aviona i helikoptera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading