INCIDENT KOD RUSKOG KOSMODROMA: Dvojica Francuza pokušala da uđu u Bajkonur, jedan preminuo na licu mesta

Autor:

Svet

11.06.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuske diplomate još nisu komentarisale incident.

INCIDENT KOD RUSKOG KOSMODROMA: Dvojica Francuza pokušala da uđu u Bajkonur, jedan preminuo na licu mesta

Foto: YouTube/DW News/Printscreen

Dvojica francuskih državljana pokušala su da uđu na teritoriju Bajkonura, a jedan od njih je preminuo od dehidracije, rekao je za RIA Novosti izvor na kosmodromu.

Ne mogavši da pomogne svom prijatelju na licu mesta, njegov saputnik je otišao po pomoć.

- Dok je stigao na auto-put, dok je zaustavio automobil, dok je uspeo da objasni situaciju i pozove pomoć, prvi je umro od dehidracije - rekao je izvor za RIA Novosti.

Sagovornik RIA Novosti nije izneo druge detalje incidenta.

Agencije za sprovođenje zakona su za TASS rekli da francuski državljani nisu pokušali da uđu na teritoriju kosmodroma Bajkonur.

- Snimali su zgrade u stepi, ali jednom od njih je pozlilo, a drugi turista je otišao da traži pomoć na kontrolnom punktu, ali nije imao vremena da pomogne - rekao je izvor TASS-a.

Telegram kanal Baza otkriva imena Francuza: Nikolasa Karbona (27) i Anđela Alebete (25). Kako navodi Baza, želeli su da stignu do Bajkonura kao turisti, ali nisu uzeli u obzir vremenske uslove. Alebetu je pozlilo tokom pešačenja.

Francuske diplomate još nisu komentarisale incident.

Kosmodrom Bajkonur se nalazi u Kazahstanu i koristi ga Rusija pod dugoročnim zakupom. Temperatura vazduha u oblasti Bajkonura je početkom juna 2024. godine prešla 30 stepeni Celzijusa.

Bajkonur je osetljiv objekat, ali to ne sprečava ekstremne turiste koji pokušavaju da dođu do kosmodroma bez prethodnog dobijanja dozvole da ga posete. Konkretno, u maju 2022, Roskosmos je prijavio pritvor britanskog blogera, Riča Bendžamina, na Bajkonuru. Nakon plaćanja kazne, bloger je pušten.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading