UKRAJINSKO NEBO JE POD KONTROLOM Francuska isporučila Ukrajini informacioni sistem ControlMaster 200

Autor:

Svet

11.06.2024

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj ove isporuke je jačanje integracije ukrajinske PVO u izazovu sa stalnim pretnjama

UKRAJINSKO NEBO JE POD KONTROLOM Francuska isporučila Ukrajini informacioni sistem ControlMaster 200

Foto: youtube.com/printscreen

Ministarstvo odbrane Francuske i kompanija Thales potpisali su ugovor sa Ministarstvo odbrane Ukrajine o isporuci drugog kompletnog sistema za integraciju protivvazduhoplovne odbrane koji proizvodi kompanija Thales.

Cilj ove isporuke je jačanje integracije ukrajinske PVO u jedinistveni komandno informacioni sistem, njeno integrisano upravljanje i jačanje ukrajinskih sposobnosti u izazovu sa stalnim pretnjama, prenosi TV front.

Osnovu novog integrisanog sistema odbrane koji će kompanija Thales isporučiti Ukrajini sastoji se od sledećih komponenti, odnosno delova:

ControlMaster 200 (CM200) koji je integrisan zajedno sa radarom za vazdušno osmatranje  Ground Master 200, sofisticirana radio -komunikaciona mreža, komandno upravljački centar za protivvazduhoplovnu odbranu ControlView i mobilne terminale za brzu dodelu ciljeva PVO sistemima intergisanim u ovaj KIS (komandno informacioni sistem.

Kako je navedeno ovakav sistem kompanije Thales ima zadatak da zemlji kupcu pruži kompletnu zaštitu od svih pretnji iz vazduha (dronova, krstarećih raketa, strateške, lovačke, jurišne avijacije, borbenih helikoptera….).

Komandno infromacioni sistem ControlMaster 200 (CM200) ima zadatak da integriše ceo lanac komandovanja i donošenja odluke o upotrebi PVO sistema kako artiljerijskih, hibridnih tako i raketnih PVO sistema od ranog otkrivanja, praćenja i identifikacije ciljeva do krajnjeg cilja eliminacije “ulljeza” u vazdušnom prostoru.


Sistem ControlMaster 200 (CM200) omogućava odbranu teritorije na malim i produženo malim visinama na daljinama do 200 km.

Ukrajina je prvi ovakav integrisani zapadni sistem dobila 2023. godine, a sada je nabavljen i drugi sistem.

Kako navodi kompanija Thales ovkava odluka Ukrajine naglašava: “pouzdanosr i efikasnost tehnologija kompanije Thales u realnim borbenim situacijama”

Komandno infrmacioni sistem ControlMaster 200 (CM200) ima glavni zadatak otkrivanje i praćenje ciljeva na različitim daljinama, maksimalno na 200 km i različitim visinama i u različitim okruženjima koordinišući rad sistema za protivvazduhoplovnu borbu kratkog dometa (VSHORAD) do elemenata PVO produženog kratkog dometa (E-SHORAD).

Zahvaljujući radaru Ground Master 200 vrši se efikasna i brza distribucija podataka o ciljevima. Mogućnost brzog praćenja obezbeđuje sistemu ControlView da proceni stepen pretnje koje dolaze sa mora, vazduha ili komponente da preko mobilnih terminala aktivira određenu jedinicu na očekivanim pravcima dolaska cinjeva.

Komandno informacioni sistem CM200 nudi rano i pouzdano otkrivanje pretnji, a sa ovim sistemom kako navodi ova francuska kompanija Ukrajini je pružena mogućnost da brže neutrališe potencijalne pretnje iz vazduha.

“Francuska kompanija Thales ostaje povećena podršci i potrebama Ukrajine za savremenom tehnologijom kako bi se povećala stabilnost regiona”, dodaje se u sapštenju ove kompanije.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading