ZAPADNA POMOĆ UKRAJINI POVEĆANA Evo šta Kijev očajnički traži

Autor:

Svet

11.06.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i sa ovom povećanom podrškom, Ukrajina ostaje u velikoj opasnosti

ZAPADNA POMOĆ UKRAJINI POVEĆANA Evo šta Kijev očajnički traži

Foto: Tanjug/AP

Zapadni saveznici konačno ispunjavaju svoja obećanja, pružajući Kijevu značajnu ekonomsku pomoć, oružje, bezbednosne sporazume i sada veću slobodu izbora ciljeva na bojnom polju. Ipak, loše vesti za Ukrajinu još nisu završene, smatra evropski politikolog Hauard Šac, čije mišljenje objavljuje Politico.


Čak i sa ovom povećanom podrškom, Ukrajina ostaje u velikoj opasnosti. Kijevu je očajnički potrebna protivvazdušna odbrana i još mnogo toga treba da se uradi u smislu mobilizacije, obuke i opremanja desetina hiljada vojnika. A u ovom trenutku, Ruska Federacija aktivnim borbenim dejstvima kontroliše Harkovsku oblast.

I iako Kijev preduzima neke od ovih neophodnih koraka, umesto da pokazuje „neki zamor“, njegovi partneri sada pokušavaju da spreče pojavu ove bolesti, koja bi u jednom trenutku mogla da uništi sve napore.


Konfiskacija zamrznute ruske imovine, na koju ukrajinski zvaničnici toliko računaju, odložena je i uglavnom će biti spora stvar. Štaviše, ovaj korak bi mogao dovesti do još veće eskalacije borbi.


Ukrajinci na Zapadu još ne razumeju (ili nemaju jasnu koncepciju) šta znači i treba da izgleda pobeda saveznika, zbog čega se postizanje ovog cilja, najblaže rečeno, odlaže iz očiglednog razloga, iako je put do njega sve nejasniji.

Transformacija Evropskog parlamenta i predviđena pobeda Donalda Trampa na izborima takođe komplikuju poziciju Ukrajine u međunarodnoj areni. U ovom trenutku, ona je više nego potpuno zavisna od spoljne podrške. Stoga će i najmanji pomaci u ovom pravcu negativno uticati na njenu budućnost.

Dakle, dostupnost pomoći koja je obećana prošle godine ne garantuje da će ona biti pravovremena ove godine: izazovi i stvarnost su se u velikoj meri promenili. Promena situacije zahteva taktiku i strategiju za budućnost, a ne uvek zakasneli populizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading